Znaky
Mečiara obyčajného si nemožno popliesť so žiadnym iným morským tvorom vďaka hornej čeľusti predĺženej do „meča“, ktorá môže dosahovať až tretinu dĺžky celej ryby. Mečiar má dlhé, okrúhle telo, ktoré sa od hlavy smerom ku chvostu zužuje, a dve menšie chrbtové plutvy. Tmavohnedé až čierne telo je hladké, bez šupín a smerom k bruchu zosvetlieva. Mečiar môže dorásť do dĺžky až 4,5 metra s hmotnosťou 650 kg. Najbežnejšie kusy bývajú dlhé okolo 3,5 metra.
Využitie
Mäso mečiara býva podávané ako delikatesa. Podobne ako v prípade tuniaka štruktúrou nepripomína rybacie mäso, je svalovité a krehké zároveň. Hodí sa na rýchlu a jednoduchú úpravu na panvici či grile, ktorá mäso nevysuší a vyzdvihne jeho vynikajúcu chuť. Najjednoduchšie je steak z mečiara opiecť na grile a na tanieri pokvapkať olivovým olejom s bylinkami, postriekať citrónovou šťavou a posypať vločkovou soľou. Môže sa tiež smažiť alebo piecť, na Sicílii je obľúbená úprava s píniovými orieškami, sultánkami, cesnakom, bazalkou a paradajkami. Filety sa nakladajú do olivového oleja.