Mečiar obyčajný

Mečoun obecný
Mečiar obyčajný (Xiphias gladius, angl. swordfish) je jediný zástupca čeľade mečiarovitých. Ako milovník teplejších vôd obýva všetky svetové tropické moria aj moria mierneho pásma s teplými prúdmi. V Stredozemnom mori býva jeho rybárska sezóna počas leta, keď má obdobie trenia. Pláva nízko pod hladinou, ale aj v hĺbke vyše 550 metrov. Patrí medzi najrýchlejšie tvory v mori. Mečiar obyčajný nemá príliš rád spoločnosť, pohybuje sa sám alebo v malých skupinkách jedincov plávajúcich ďaleko od seba. Živí sa menšími rybami, ktoré najskôr omráči či usmrtí prudkými pohybmi svojho „meča“ a následne zožerie. Loví sa na udicu a nepatrí medzi ľahké rybárske trofeje. Z hľadiska športového rybolovu patrí do kategórie veľkých modrých rýb, na ktorých lov musia turisti napríklad v Chorvátsku získať zvláštne povolenie. 
Mečoun obecný

Mečiar obyčajný

Xiphias gladius

Sezónnosť: január – október
Pôvod: Indický oceán
Metóda lovu/chovu: háčiky a šnúry
Veľkosť: 20 – 100 kg/ks
Tučnosť: stredná

Znaky

Mečiara obyčajného si nemožno popliesť so žiadnym iným morským tvorom vďaka hornej čeľusti predĺženej do „meča“, ktorá môže dosahovať až tretinu dĺžky celej ryby. Mečiar má dlhé, okrúhle telo, ktoré sa od hlavy smerom ku chvostu zužuje, a dve menšie chrbtové plutvy. Tmavohnedé až čierne telo je hladké, bez šupín a smerom k bruchu zosvetlieva. Mečiar môže dorásť do dĺžky až 4,5 metra s hmotnosťou 650 kg. Najbežnejšie kusy bývajú dlhé okolo 3,5 metra. 

Využitie

Mäso mečiara býva podávané ako delikatesa. Podobne ako v prípade tuniaka štruktúrou nepripomína rybacie mäso, je svalovité a krehké zároveň. Hodí sa na rýchlu a jednoduchú úpravu na panvici či grile, ktorá mäso nevysuší a vyzdvihne jeho vynikajúcu chuť. Najjednoduchšie je steak z mečiara opiecť na grile a na tanieri pokvapkať olivovým olejom s bylinkami, postriekať citrónovou šťavou a posypať vločkovou soľou. Môže sa tiež smažiť alebo piecť, na Sicílii je obľúbená úprava s píniovými orieškami, sultánkami, cesnakom, bazalkou a paradajkami. Filety sa nakladajú do olivového oleja. 
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ryby a plody mora

Viac
Recepty

Objaviť