Chorizo

Chorizo má podobu pikantnej klobásy alebo salámy a tradíciou jeho výroby sa pýši mnoho španielskych regiónov – ročne sa vyprodukuje až 50 000 ton. Existuje nespočetne veľa variantov, ktoré sa líšia tvarom, štruktúrou, spôsobom prípravy aj intenzitou chuti. V sortimente METRO je pre vás pripravených niekoľko druhov tejto slávnej lahôdky.

Chorizo

VIAC O CHORIZE

Chuťové variácie

Existuje celý rad typov – chorizo môže byť surové, sušené alebo údené. Základom je najčastejšie bravčové mäso, vyrábajú sa však aj varianty s hovädzím či zverinou. Nenahraditeľnou ingredienciou je mletá červená paprika, ktorú najčastejšie doplňuje soľ, cesnak a bylinky. V niektorých oblastiach sa do náplne pridávajú aj zemiaky.

Ako sa vyrába

Podľa typu sa riadi pomer chudého a tučného mäsa, ktoré sa ďalej ochucuje vybraným korením. K mäsu sa následne pridáva biele víno, ktoré podporí proces fermentácie, vďaka ktorej chorizo získa svoju typickú kyslastú chuť. Zmes sa nechá dva dni odležať, potom sa naplní do čriev a nechá zrieť a sušiť. V severných regiónoch sa chorizo často údi v dyme z rôznych druhov miestneho dreva.

Kulinárske využitie

Chorizo výborne chutí samostatne ako chuťovka (tapas) k vínu, používa sa však aj pri príprave pokrmov teplej kuchyne. Často sa pridáva do strukovinových pokrmov, ktorým prepožičia jemne pikantný nádych – výborne chutí v šošovicovej či fazuľovej polievke a dobre ladí aj s cícerom. Uplatní sa aj v dusených zeleninových pokrmoch a paradajkových omáčkach na cestoviny.

Druhy choriza

Podľa konkrétneho výrobného postupu a použitých ingrediencií sa rozlišuje niekoľko druhov choriza. Prívlastok dulce označuje jemné a neštipľavé varianty. Priaznivci ostrejších chutí môžu siahnuť po variante picante, prípadne super picante alebo del fuego. K exkluzívnym lahôdkam patrí chorizo ibérico vyrobené z mäsa španielskych čiernych ošípaných.
Card
Staňte sa zákazníkom

Registrovať sa