Melóny

Melouny
Melóny pochádzajú z tropických a subtropických oblastí západnej Afriky, odkiaľ sa v 15. storočí dostali do talianskeho mesta Cantalupo a neskôr sa rozšírili do celého sveta. Delia sa na dva základné druhy – vodové a cukrové, pričom do každej skupiny patrí množstvo odrôd líšiacich sa vzhľadom aj chuťovými vlastnosťami. Výživové hodnoty melónov nie sú príliš vysoké. Dužina obsahuje 90 % vody a pomerne veľké množstvo cukru, ukrýva však veľa zdraviu prospešných látok, napr. železo, zinok, jód, draslík či fosfor, vitamíny skupiny B a vitamín C. Plody s oranžovo sfarbenou dužinou navyše vykazujú vysokú koncentráciu provitamínu A. 
Meloun

Vedeli ste, že…? 

✓ Na svete existuje okolo 1 200 druhov melónov. Medzi tie najznámejšie patria vodový, medový, kantalupský, melón Galia, Ogen alebo Tendral.

✓ Guľaté či mierne pretiahnuté plody vodových melónov majú hrubú a hladkú kôru zelenej až zelenožltej farby. Ich dužina je jasnočervená a aromatická. Môže obsahovať kôstky, na trhu však nájdeme aj vodové melóny bezkôstkové, s ktorými sa lepšie pracuje, napr. pri tvorbe sorbetov, smoothie a pod. Vodové melóny sú vhodné napr. aj na carving – vyrezávanie a zdobenie.

✓ Cukrové melóny sa rozdeľujú na tri podkategórie, a to na kantalupské, sieťované a medové. Ich odrody sa medzi sebou navzájom krížia. Medzi najobľúbenejšie patria medové melóny, ktoré majú väčšie plody so zelenou či žltou šupkou a dosahujú hmotnosť 1 – 3 kilogramy. Dužina medových melónov je biela so zelenkastým nádychom, má sladkú chuť, ale nie je príliš aromatická.

Nákup a skladovanie

Krásne zrelý melón má matnú šupku, lesklá značí nezrelosť. Na mieste, kde melón v čase zrenia ležal na zemi, má väčšiu žltú škvrnu. Čím je žltšia, tým je dužina zrelšia. Biele alebo zelené zafarbenie ukazuje na nedozretosť.

Skvelým indikátorom zrelosti je aj jeho zvuk pri poklepe. Zrelý melón znie duto.

Neľakajte sa sivých chrastovitých žiliek v šupke. Sú to miesta, kde presakuje z melóna cukor, čo znamená, že vnútrajšok bude krásne sladký.

Celý melón sa nemusí uchovávať v chlade, naporciovaný by však mal byť vždy umiestnený v chladničke (možný pôvodca salmonelózy), a to až do chvíle tesne pred konzumáciou alebo spracovaním. Ideálna teplota nachladenia sú 4 °C.

Príprava

Vodové melóny sa uplatnia samostatne či v ovocných šalátoch a bowle. Po rozmixovaní ich možno podávať ako osviežujúci letný nápoj, pridať ich ako základ do ovocného sorbetu alebo z nich uvariť studenú polievku.

Cukrové melóny sa najčastejšie používajú do sladkých aj slaných šalátov, sorbetov a ovocných nápojov. Ako predjedlo sa podávajú spolu s prosciuttom či inou sušenou šunkou. Obľúbené sú aj vo forme polievky.

Myslieť môžete aj na to, že všetky časti melóna sú jedlé. Kôra sa u nás neje len pre kyslú chuť. V Číne a v Japonsku si ju však môžete kúpiť napr. nakladanú alebo smaženú.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Zelenina

Viac
Recepty

Objaviť