Znaky
Tenký a dlhý vnútorný sval je vďaka svojej polohe pri bedrových stavcoch vystavený len minimálnej námahe, a vďaka tomu je mäso veľmi krehké, jemne vláknité a tiež chudé – podiel tuku sa pohybuje v rozmedzí 3 – 4,5 %. Hmotnosť sviečkovej sa udáva číslom a skratkou lbs (3/4 lbs = 3 – 4 libry, 1 libra = 0,454 kg). Bežne sú k dispozícii veľkosti 3/4, 4/5 a 5+.
Využitie
Hovädzia sviečková je ideálnou voľbou na minútky a pripravuje sa obvykle stredne či krvavo prepečená, dlhšia tepelná úprava mäsu skôr škodí – vzhľadom na nízky podiel tuku sa ľahko vysuší. Najlepšie bifteky a steaky sa krájajú zo strednej časti, napr. tournedos alebo chateaubriand, čo je 6 – 8 centimetrov hrubý steak pripravený na masle doružova. Palec sviečkovej sa hodí na prípravu ragú a soté (napr. stroganov), špičku možno využiť na medailóniky, jemné rezančeky alebo plátky. Steakové rezy sa pred tepelnou úpravou nenaklepávajú ani nesolia, neodporúča sa ani použitie marinád, ktoré môžu prebiť chuťové prednosti mäsa.