Roštenka

Roštěná
Hovädzia roštenka alebo roštenec sa nachádza v chrbtovej oblasti a patrí k zadnej časti hovädzej štvrte. V prednej časti sa nachádza vysoká roštenka, v zadnej nízka. Mäso sa vyznačuje vysokou krehkosťou a skvelou chuťou. 
Roštěná

Vedeli ste, že...?

✔ Čím vyššie tukové krytie má roštenka, tým lepšie. Mäso si vďaka nemu zachová šťavnatosť a má aj výraznejšiu chuť. Konzumovať ho nie je nutné – v prípade potreby sa po tepelnej úprave odkrojí.

✔ Steakové mäso nie je nutné kupovať po kilogramoch, veľmi dobre poslúžia jednotlivé, hygienicky balené a kalibrované porcie. Takto pripravené plátky ušetria kuchárom prácu aj čas, navyše umožnia ochutnať steaky rôznych rezov od mnohých chovných plemien dobytka.

Znaky

Vo vysokej roštenke sa obsah tuku pohybuje okolo 16 %, v prípade nízkej roštenky je to iba 10 % – tento sval je za života zvieraťa málo aktívny, a vďaka tomu poskytuje veľmi krehké, jemne vláknité a chudé mäso, ktoré je pokryté typickou tukovou vrstvou. Zo strednej časti nízkej roštenky sa režú obľúbené steaky Striploin.

Využitie

Mäso z roštenky sa hodí na celý rad úprav – rozšírené je predovšetkým minútkové spracovanie v podobe hrubších steakov. Je vhodné tiež na pozvoľné pečenie vcelku, nízka roštenka je výborná napríklad na roastbeef. V našich končinách sme zvyknutí na roštenku bez povrchového tuku – najčastejšie využitie totiž nachádzala pri príprave dusených plátkov a španielskych vtáčikov. Pri steakoch je, naopak, tukové krytie veľmi žiaduce. 
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť