Znaky
Vo vysokej roštenke sa obsah tuku pohybuje okolo 16 %, v prípade nízkej roštenky je to iba 10 % – tento sval je za života zvieraťa málo aktívny, a vďaka tomu poskytuje veľmi krehké, jemne vláknité a chudé mäso, ktoré je pokryté typickou tukovou vrstvou. Zo strednej časti nízkej roštenky sa režú obľúbené steaky Striploin.
Využitie
Mäso z roštenky sa hodí na celý rad úprav – rozšírené je predovšetkým minútkové spracovanie v podobe hrubších steakov. Je vhodné tiež na pozvoľné pečenie vcelku, nízka roštenka je výborná napríklad na roastbeef. V našich končinách sme zvyknutí na roštenku bez povrchového tuku – najčastejšie využitie totiž nachádzala pri príprave dusených plátkov a španielskych vtáčikov. Pri steakoch je, naopak, tukové krytie veľmi žiaduce.