VRCHNÝ A SPODNÝ ŠÁL

Hovädzie stehno poskytuje celý rad rezov, ktoré sa vyznačujú výraznou chuťou a pestrými možnosťami spracovania. Patrí k nim aj vrchný šál, ktorý sa vykrajuje z vnútornej strany, a spodný šál pochádzajúci zo zadnej časti stehna. 
Spodní vrchní šál

Vedeli ste, že..?

✔ Úprava mäsa zásadne ovplyvňuje jeho stráviteľnosť. Najhoršie stráviteľné je mäso pečené (napr. steak); najlepšie stráviteľné je varené mäso so zeleninou. Vhodné je aj korenie ako kurkuma, koriander, zázvor a pod.  

✔ Pred niekoľkými rokmi bola vykonaná štúdia, kde sa zistilo, že 75 % vegetariánov sa po niekoľkých rokoch vrátilo ku konzumácii živočíšnych bielkovín z dôvodu vyskytujúcich sa zdravotných problémov. Vegánstvo alebo vegetariánstvo dlhodobo vyhovuje iba úzkej skupine ľudí. 

Znaky

Vrchný šál sa vyznačuje jemne vláknitým mäsom, ktoré je pretkané tenkými žilkami vnútrosvalového tuku a má jemne vláknitú štruktúru. Na povrchu sa nachádza tzv. plátok, ktorý je pripojený väzivom. Spodný šál, nazývaný aj frikando či svalovník, je oproti nemu chudší a má hrubšie svalové vlákna. 

Využitie 

Vrchný šál s plátkom je skvelý na prípravu pečeného mäsa a na pozvoľné dusenie. Časť bez plátku sa využíva na závitky, prírodné rezne a tiež na tatársky biftek. Vyzreté mäso sa hodí aj na minútkovú úpravu. Samotný plátok nachádza najčastejšie využitie na guláše a iné dusené mäsové pokrmy. Spodný šál je vhodný na pečenie a dusenie, je možné z neho pripraviť roládu či závitky a je možné ho pošírovať. Okrem toho je dobrou alternatívou nízkej roštenky pri príprave rozbifu. 
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť