Znaky
Vrchný šál sa vyznačuje jemne vláknitým mäsom, ktoré je pretkané tenkými žilkami vnútrosvalového tuku a má jemne vláknitú štruktúru. Na povrchu sa nachádza tzv. plátok, ktorý je pripojený väzivom. Spodný šál, nazývaný aj frikando či svalovník, je oproti nemu chudší a má hrubšie svalové vlákna.
Využitie
Vrchný šál s plátkom je skvelý na prípravu pečeného mäsa a na pozvoľné dusenie. Časť bez plátku sa využíva na závitky, prírodné rezne a tiež na tatársky biftek. Vyzreté mäso sa hodí aj na minútkovú úpravu. Samotný plátok nachádza najčastejšie využitie na guláše a iné dusené mäsové pokrmy. Spodný šál je vhodný na pečenie a dusenie, je možné z neho pripraviť roládu či závitky a je možné ho pošírovať. Okrem toho je dobrou alternatívou nízkej roštenky pri príprave rozbifu.