kAčica

Kachna


Kačica domáca je rozšírená po celom svete, a to v dvoch základných druhoch (kačica európskeho typu a kačica ázijská), ktoré zahŕňajú celý rad plemien. Chovajú sa nielen pre vynikajúce mäso a delikátnu pečeň, ale aj pre vajcia a perie.

Kachna

Vedeli ste, že..?

✔ Hydinové mäso je významným zdrojom vitamínov, najmä skupiny B. Dôležitý je predovšetkým vitamín B12, vitamíny A, D a E sa nachádzajú v tukovom tkanive a pečeni. V zanedbateľných množstvách sa vyskytuje aj vitamín C.

✔ Hydinové výrobky obsahujú aj minerálne látky ako horčík, vápnik, železo, draslík, zinok a selén. Tieto minerály sú viazané na bielkoviny, takže sú v našom gastrointestinálnom trakte omnoho lepšie využité.

Znaky

Kačica sa vyznačuje mohutnou kostrou, mäsitými prsami a svetlou kožou. Mäso má tmavšiu farbu a obsahuje okolo 6 % tuku. K dispozícii je vcelku, bežne je možné kúpiť samotné prsia a stehná, a to tak v chladenej, ako aj mrazenej podobe.

Využitie

V našich končinách sa kačica pripravuje najčastejšie pečená, ochutená rascou a soľou. Stehná výborne chutia konfitované (pomaly dusené vo vlastnom tuku). Prsia je možné pripraviť rovnakým spôsobom, hodia sa aj na pečenie, smaženie alebo grilovanie. Kačacie mäso sa hojne využíva v ázijskej kuchyni, kde mu robí spoločnosť výrazné korenie ako zázvor, škorica, klinček alebo zmes garam masala. Drobky sú ideálne na prípravu polievok, pečeň dáva základ paštétam alebo sa podáva opečená.

Zaujímavosti

Kačacie mäso je nielen chutné, ale aj mimoriadne výživné a ponúka množstvo zaujímavých vlastností. 

1. Výživové hodnoty:
Kačacie mäso je bohaté na bielkoviny a obsahuje zdravé tuky, ktoré pomáhajú udržiavať energiu a podporujú svalovú regeneráciu. Obsahuje aj vitamíny skupiny B, ktoré prispievajú k lepšej funkcii metabolizmu.

2. Zdroj železa a zinku:
Kačica je vynikajúcim zdrojom železa, ktoré je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek, a zinku, ktorý podporuje imunitný systém.

3. Vyvážené tuky:
Hoci sa kačacie mäso považuje za mastnejšie, obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré majú priaznivý účinok na srdce a cievny systém.

4. Všestranné využitie:
Kačacie mäso je ideálne na rôzne spôsoby prípravy – či už ho pečiete, dusíte, grilujete alebo pripravujete na ázijský spôsob s chrumkavou kožou. Výborne sa hodí aj do polievok a šalátov.

5. Gurmánska pochúťka:
Kačacie prsia sú považované za delikatesu v mnohých svetových kuchyniach. Kombinácia jemného mäsa a výraznej chuti ho robí jedným z najobľúbenejších gurmánskych pokrmov.

6. Ideálne na sviatky:
V mnohých krajinách je pečená kačica tradičným sviatočným jedlom, najmä počas Vianoc. Vďaka bohatým chutiam a možnostiam úpravy je skvelým stredobodom slávnostného stola.

Kačacie mäsoPozrieť celú ponuku

Kačice METRO Chef 

Hľadáte kvalitné kačacie mäso pre svoj podnik? Sme tu pre vás! V Metro ponúkame široký sortiment čerstvého a mrazeného kačacieho mäsa, ktoré je ideálnym základom pre tradičné i moderné recepty.

Sortiment chladených kačíc už aj pod vlastnou značkou Metro Chef:

Kačiča celá bez drobov METRO Chef

Art. č. 87570 

Kačacie štvrte          METRO Chef

Art. č. 87571 

Kačacie stehná        METRO Chef

Art. č. 87573 

Kačacie prsia s kosťou a kožou            METRO Chef

Art. č. 87576 

Kačacie prsia bez kosti s kožou        METRO Chef

Art. č. 87579 
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť