Znaky
Pečeň je charakteristická tmavočervenou farbou a má vláčnu a krehkú konzistenciu. Ľadvinky sú svetlohnedej až červenej farby a obsahujú žľazy a žilky, ktoré je nutné pred úpravou odstrániť. Jazyk tvorí jemná svalovina a má výraznú chuť aj arómu. Líčka obsahujú vyšší podiel tuku a po tepelnej úprave sú jemné a vláčne.
Využitie
Pečeň a ľadvinky skvele chutia smažené na cibuľke alebo na slanine, používajú sa aj do paštét alebo tlačenky. Sú vhodné na kratšiu tepelnú úpravu, inak hrozí, že stvrdnú. Jazyk je obľúbený v údenej podobe, často sa podáva aj varený so smotanovými omáčkami. Spolu so vzrastajúcou obľubou hovädzích líčok sa dostávajú do popredia záujmu aj líčka bravčové. Výborné sú pomaly pečené alebo dusené na koreňovej zelenine, víne alebo na tmavom pive.