Ploskozubec modropruhovaný

Ploskozubec modropruhý
Ploskozubec modropruhovaný (Scarus ghobban, angl. bluebarred parrotfish) z čeľade ploskozubcovitých zaujme na prvý pohľad originálnym zafarbením a špecifickým tvarom hlavy. Pestrofarebné šupiny sú typické aj pre ďalších zástupcov tejto početnej rybej rodiny pozostávajúcej z takmer 100 druhov, rovnako ako špecifický tvar zubov, vďaka ktorým si ploskozubce vyslúžili prezývku papagájovité ryby. Ploskozubec modropruhovaný sa vyskytuje predovšetkým v tropických moriach, a to v oblasti siahajúcej od Červeného mora cez Indický oceán až po stredoamerické pobrežie Tichého oceánu. 
Ploskozubec modropruhý

Ploskozubec modropruhovaný

Scarus ghobban

Sezónnosť: nie
Pôvod: Indický oceán
Metóda lovu/chovu: háčiky a šnúry
Veľkosť: 0,5 – 5 kg/ks
Tučnosť: nízka

Znaky

Ploskozubec modropruhovaný sa vyznačuje žltým až svetlooranžovým sfarbením šupín, ktoré zdobia prerušované modré pruhy. Dominantným znakom sú zrastené tvrdé zuby pripomínajúce zobák papagája, ktorým oškrabáva z koralových útesov drobných živočíchov a riasy. Dorastá až do dĺžky 90 cm a hmotnosti 20 kg. Na trhu sú najčastejšie k dispozícii ryby merajúce okolo 50 cm. Samce ploskozubca sa zdržiavajú v plytkých vodách, samice dávajú prednosť hĺbkam okolo 35m. 

Využitie

Exotická ryba poskytuje znamenité, jemné a vláčne biele mäso, ktoré vzdialene pripomína kuracie. Je vhodné na všetky druhy kulinárskych úprav a uspokojí tak náročných gurmánov, ako aj opatrnejších konzumentov, ktorí z ponuky rýb uprednostňujú druhy s jemnejšou chuťou. Skvele sa hodí na smaženie, grilovanie a pečenie, menšie kusy sa dajú pozvoľna dusiť či využiť na prípravu rybacej polievky. Pri kombinovaní chutí možno pracovať s ingredienciami, ktoré tradične dopĺňajú biele ryby – soľ, čierne či biele korenie, maslo, rasca, citrónová šťava a čerstvé bylinky ako petržlenová vňať, pažítka, tymian, šalvia či saturejka. Vzhľadom na oblasti svojho výskytu sa ploskozubec bežne používa aj na prípravu exotických a orientálnych pokrmov a dobre ladí aj s výraznejšími surovinami, ako je čili, zázvor, cesnak, karí alebo kokosové mlieko.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Ryby a plody mora

Viac
Recepty

Objaviť