Znaky
Mletím sa naruší štruktúra mäsových vlákien a čiastočne aj bunkových membrán, a vďaka tomu mäso zmení svoje vlastnosti – stačí mu kratší čas tepelnej úpravy a môže byť konzumované aj v surovom stave. Súčasne sa však skracuje jeho trvanlivosť a je tiež náchylnejšie na napadnutie baktériami. K najvyužívanejším druhom patria mleté bravčové a hovädzie mäso a ich kombinácia. Bežne dostupné je aj mleté morčacie alebo zverina.
Využitie
Mleté mäso možno spracovať na nespočetne veľa spôsobov. V tradičnej slovenskej kuchyni sa využíva na prípravu sekanej, fašírok, mletých rezňov či ako zmes do plnených paprík. Vytvárajú sa z neho tiež guľky alebo šišky, skvele chutí s cestovinami ako bolonské ragú alebo v tradičnej gréckej musake. Vynechať nemožno ani obľúbené hovädzie hamburgery. Mleté mäso sa dá ochutiť podľa fantázie – základom je čierne korenie a soľ, použiť môžete čerstvé alebo sušené bylinky, ako je majorán, rozmarín, tymian či oregano. Z korenia je obľúbenou voľbou mletá paprika a rasca, hodia sa aj rôzne koreniace zmesi, napríklad provensalské korenie alebo balkánska čubrica.