CIBUĽA

Cibulová zelenina
Cibuľa v našej kuchyni slúži – podobne ako cesnak – ako základ väčšiny jedál. Cibuľa dodáva arómu, chuť a sladkosť. Cukry v cibuli spôsobujú, že cibuľa pri opekaní hnedne a karamelizuje. Okrem svojej sladkosti je cibuľa však aj agresívne ostrá a dráždivá. Látky, ktoré dráždia naše oči, vznikajú vždy pri poškodení buniek cibule. Po tepelnej úprave však ostrosť takmer úplne mizne a cibuľa zostáva prevažne sladká a neškodná. 
Cibule

Vedeli ste, že...?

✔ Keď chcete získať rovnako veľké dieliky, je lepšie cibuľu krájať pozdĺžne a vždy kolmo na povrch. Len tak možno získať približne rovnako hrubé a dlhé dieliky.

✔ Samotné krájanie už môžete urobiť na čistej zeleninovej doske na krájanie. Celú cibuľu môžete nakrájať nožom alebo na mandolíne na priečne plátky, ktoré sa dajú rozdeliť na kolieska.

✔ Pri opekaní cibule je dôležité si ustrážiť najmä rovnakú veľkosť kúskov. Malé kúsky sa totiž opekajú rýchlo, tie väčšie zasa pomaly, a tak hrozí, že sa tie menšie spália.

Nákup a skladovanie

Cibuľa je dostupná celoročne. Aj napriek tomu sa však oplatí dávať pri nákupe pozor, pretože sa predávaná cibuľa môže výrazne líšiť kvalitou skladovania. Vyberajte vždy cibuľu, ktorá je na svoj objem primerane ťažká. Musí mať peknú, lesklú a hladkú šupku a musí byť úplne tvrdá. Pozor na pleseň či zelené klíčky.

Cibuľa má rada sucho, chlad a tmu. V bežných domácich podmienkach prežije v pokoji niekoľko dní v špajze aj v chladničke. Väčšina predávanej cibule je už vysušená a pripravená na skladovanie. Pozor treba dávať iba pri čerstvej cibuli, ktorá ešte nemá zaschnutú šupku.

Príprava

Šupka a korienky cibule môžu obsahovať nečistoty, ktoré sa potom rady primotajú do nakrájanej čistej cibule. Preto vždy prípravu začínajte bokom. Cibuľu zbavte korienkov a krátko ju zrežte aj na druhej strane. Zbavte ju aj voľnej suchej šupky, ktorá občas tiež obsahuje zeminu.

Takto nahrubo pripravenú cibuľu už môžete na doske na krájanie v pokoji ošúpať. Na zrýchlenie ju môžete aj pozdĺžne rozpoliť a šupku jedným ťahom pretiahnuť nadol. Ak je prvá vrstva cibule oschnutá, tak ju odlúpnite alebo aspoň čiastočne odkrojte nožom.
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Zelenina

Viac
Recepty

Objaviť