Nákup a skladovanie
Cibuľa je dostupná celoročne. Aj napriek tomu sa však oplatí dávať pri nákupe pozor, pretože sa predávaná cibuľa môže výrazne líšiť kvalitou skladovania. Vyberajte vždy cibuľu, ktorá je na svoj objem primerane ťažká. Musí mať peknú, lesklú a hladkú šupku a musí byť úplne tvrdá. Pozor na pleseň či zelené klíčky.
Cibuľa má rada sucho, chlad a tmu. V bežných domácich podmienkach prežije v pokoji niekoľko dní v špajze aj v chladničke. Väčšina predávanej cibule je už vysušená a pripravená na skladovanie. Pozor treba dávať iba pri čerstvej cibuli, ktorá ešte nemá zaschnutú šupku.
Príprava
Šupka a korienky cibule môžu obsahovať nečistoty, ktoré sa potom rady primotajú do nakrájanej čistej cibule. Preto vždy prípravu začínajte bokom. Cibuľu zbavte korienkov a krátko ju zrežte aj na druhej strane. Zbavte ju aj voľnej suchej šupky, ktorá občas tiež obsahuje zeminu.
Takto nahrubo pripravenú cibuľu už môžete na doske na krájanie v pokoji ošúpať. Na zrýchlenie ju môžete aj pozdĺžne rozpoliť a šupku jedným ťahom pretiahnuť nadol. Ak je prvá vrstva cibule oschnutá, tak ju odlúpnite alebo aspoň čiastočne odkrojte nožom.