Znaky
Pre flank steaky v najlepšej kvalite je charakteristická jasnočervená farba. Sval je počas života zvieraťa veľmi aktívny, mäso je optimálne prerastené tukom, vláknité a veľmi krehké. Má výraznú chuť aj vôňu a po tepelnej úprave zostáva šťavnaté. Najchutnejší je vyzretejší variant.
Využitie
Flank steak sa obvykle pripravuje vcelku a potom sa krája na tenké plátky kolmo na svalové vlákna. S obľubou sa pripravuje na grile – optimálny stupeň prepečenia je medium a pred podávaním je potrebné nechať mäso aspoň 10 minút odpočinúť na teplom mieste (napr. na okraji grilu). Okrem steakovej úpravy možno pupok využiť aj na pečenie alebo dusenie. Ploché steaky si u nás získali popularitu v posledných desiatich rokoch. Vzhľadom na to, že ide o veľmi malú časť jatočnej polovice, dochádza počas sezóny k tzv. anatomickému nedostatku, keď ponuka nepokrýva dopyt.