Picanha

Picanha

Jeden z najpopulárnejších a najčastejšie pripravovaných steakov v Južnej Amerike pochádza z hovädzieho stehna, konkrétne z kvetovej špičky. Stretnúť sa s ním môžete aj pod anglickým názvom Cap of Rump, ktorý sa používa v USA. Rez poskytuje prvotriedne mäso výraznej chuti, ktoré sa ideálne hodí na grilovanie a pečenie. 

Picanha

Vedeli ste, že...?

✔ Typický spôsob grilovania obľúbený v Latinskej Amerike sa nazýva churrasco. Mäso sa pripravuje na špeciálnom grile napichané na grilovacích ihliciach a ročne sa pri ňom spotrebujú tisíce ton (nielen) picanhy.

✔ Mäso treba nechať minimálne hodinu pred prípravou vydýchať pri izbovej teplote. Medzitým ostrým nožom odstráňte tuhé blany – pracujte opatrne, aby ste neporušili svalovinu, z ktorej by pri tepelnej úprave vytiekla šťava.

Znaky

Picanha je charakteristická výrazným tukovým krytím na povrchu, ktoré sa ponecháva aj počas tepelnej úpravy. Na reze je viditeľné mramorovanie tukovými žilkami, vďaka ktorým je mäso krehké a šťavnaté. 

Využitie

Picanha sa najčastejšie pripravuje vcelku, a to na grile alebo v rúre (tukovou vrstvou smerom nadol). Vďaka povrchovému tuku získava výraznú chuť aj vôňu. Po zložení zo žiaru treba mäso nechať odpočinúť, aby sa vnútri rozložili šťavy – potom sa krája na tenké plátky. Picanha sa do povedomia tuzemských zákazníkov dostáva skôr pozvoľna, rozhodne však stojí za vyskúšanie – v Južnej Amerike sú na steaky špecialisti a dobre vedia, aké mäso použiť. Inšpirujte sa a budete príjemne prekvapení!
Ďalšia inšpirácia

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť