Kvetová špička

Květová špička
Kvetová špička alebo špička stehna patrí k najoceňovanejším častiam zadného teľacieho mäsa. Poskytuje veľmi chutné a chudé mäso, ktoré sa skvele uplatní na grile, ale aj v mnohých ďalších úpravách. 
Květová špička

Vedeli ste, že...?

✔ Teľacie mäso nepotrebuje dlhý čas zrieť a možno ho tepelne upraviť už dva dni po porážke.

✔ Je charakteristické krehkosťou a jemnou chuťou – navyše obsahuje vysoký podiel bielkovín a takmer o polovicu menej tuku ako mäso hovädzie.

✔ Jemná chuť teľacieho mäsa sa dobre snúbi s čerstvými bylinkami, ako je pažítka, petržlenová vňať, šalvia, tymian alebo rozmarín. Vhodnou kombináciou je aj smotana či biele víno, výborné je aj spojenie s hubami a zeleninou, napríklad so špargľou, mrkvou, zelenou fazuľkou alebo hráškom.

Znaky

Rez pochádza z hornej časti stehna medzi krížovou kosťou a šálom. Mäso je veľmi jemne vláknité a výnimočne chudé a krehké. 

Využitie

Teľacia kvetová špička sa ideálne hodí na minútky v podobe grilovaných steakov alebo vyprážaných rezňov – prírodných aj v trojobale. Vo forme tenkých rezančekov sa používa aj na soté. Kvetovú špičku vcelku možno piecť či dusiť – pred úpravou sa odporúča mäso prešpikovať, aby sa počas tepelnej úpravy nevysušilo.
Ďalšie inšpirácie

Inšpirujte sa
Mäso a hydina

Viac
Recepty

Objaviť