Variácie zemiakových šalátov

Čas prípravy50 min
NáročnosťĽahká
Počet porcií5

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
Slovenský zemiakový šalát:
800g
zemiakov METRO Chef konzumné A
3ks
cibuľa METRO Chef žltá
6ks
sterilizovanej uhorky
1ks
METRO Chef Čierne mleté korenie
1ks
Soľ
Nálev sladko-kyslý:
70ml
octu
2pl
cukru
1ks
voda
1pl
slnečnicového oleja METRO Chef
Zemiakový šalát s domácou citrónovou majonézou:
8ks
stredne veľkých zemiakov METRO Chef konzumné A
2ks
METRO Chef cibuľa žltá menšia
4ks
METRO Chef vajec uvarených natvrdo
Na domácu citrónovú majonézu:
2ks
vaječné žĺtky (METRO Chef Vajcia z voľného výbehu)
1pl
METRO Chef Horčica dijonská
1ks
Citrónová šťava z jedného väčšieho citróna
1ks
Soľ a čerstvo namleté čierne korenie
150ml
METRO Chef Slnečnicový olej
1ks
nasekaná METRO Chef pažítka
1ks
METRO Chef olivový olej extra virgin
Pestrý zemiakový šalát s jogurtom a medovou horčicou:
4ks
väčších zemiakov METRO Chef konzumné A
120g
METRO Chef Butter Cheese alebo Čedaru
4ks
natvrdo uvarených METRO Chef vajíčok  voľného výbehu
150g
zelenej a červenej papriky (mix)
80g
lahôdkovej cibuľky (zelená časť)
Dresing:
250g
METRO Chef Jogurt gréckeho typu 10%
3pl
METRO Chef medová horčica (alebo podľa chuti)
1ks
Soľ a METRO Chef korenie čierne mleté

Postup prípravy

SLOVENSKÝ ZEMIAKOVÝ ŠALÁT:
1 - Zemiaky uvaríme v šupe a necháme vychladnúť.
2 - Cibuľu očistíme a nakrájame na polmesiačiky – jemné plátky.
3 - Z vody, octu a cukru pripravíme zálievku, ktorú necháme zovrieť. Vložíme do nej nakrájanú cibuľu, 2 minúty povaríme a odstavíme.
4 - Zemiaky očistíme, rozkrojíme po dĺžke na polovicu a nakrájame na plátky, pridáme na plátky nakrájané sterilizované uhorky a zalejeme ešte horúcou zálievkou tak, aby boli zemiaky úplne ponorené.
5 - Osolíme, okoreníme a polejeme olejom.
6 - Necháme dôkladne vychladnúť v chladničke (ideálne deň pred servírovaním).

Tip: Podávame napríklad s vyprážaným kaprom v pikantnej strúhanke.
ZEMIAKOVÝ ŠALÁT S DOMÁCOU CITRÓNOVOU MAJONÉZOU
1 - Zemiaky v šupe uvaríme domäkka. Necháme dobre vychladnúť a očistíme.
2 - Pripravíme si domácu majonézu: Všetky suroviny dáme do vysokej úzkej nádoby (pohár, odmerka) a pomocou tyčového mixéra vymixujeme majonézu. Podľa potreby  - hustoty majonézy prilievame olej.
3 - Zemiaky nakrájame na plátky.
4 - Cibuľu očistíme rozpolíme a nakrájame na tenké plátky.
5 - Uvarené vajcia nakrájame na drobno.
6 - Všetko dáme do veľkej misy (zemiaky, cibuľu, vajcia, citrónovú majonézu) a zľahka premiešame. Podľa chuti ešte osolíme a okoreníme.
7 - Pri podávaní ešte posypeme čerstvo nasekanou pažítkou a polejeme olivovým olejom.

Tip 1: Namiesto domácej citrónovej majonézy môžeme použiť METRO Chef majonézu, ktorú ochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.

Tip 2: Podávame napríklad s vyprážanou treskou v citrónovej (citrusovej) strúhanke.
PESTRÝ ZEMIAKOVÝ ŠALÁT S JOGURTOM A MEDOVOU HORČICOU
1 - Zemiaky uvaríme v šupe a necháme vychladnúť. Očistíme a nakrájame pomocou krájača na zemiaky na drobné kúsky.
2 - Dresing:  Jogurt zmiešame s medovou horčicou, osolíme a okoreníme.
3 - Syr nakrájame na rezančeky a vajcia na väčšie kocky.
4 - Do misy dáme nakrájané zemiaky, vajcia, papriku a syr.
5 - Pridáme dresing z jogurtu a medovej horčice, nakrájanú zelenú časť jarnej cibuľky a zľahka premiešame.
6 - Necháme v chladničke dobre odležať.

Tip 1: Medovú horčicu si môžete pripraviť aj z METRO Chef dijonskej horčice a medu.

Tip 2: Podávame napríklad s grilovaným alebo pečeným lososom.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Salad
Ďalšie recepty so šalátmi

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich