Kimchi
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1000g
pekinskej kapusty2
polievkové lyžice čili2
polievkove lyžice cesnaku nasekaného najemno1
polievková lyžica zázvoru nasekaného najemno2
polievkové malých sušených solených kreviet (dajú sa kúpiť v ázijských trhoch, pripadne ich zameňte za cca 3 lyžice rybacej omáčky alebo lepšie za 1 lyžicu fermentovanej krevetovej pasty mam tom a 1 lyžicu rybacej omáčky)2
stonky jarnej cibuľky2
polievkové lyžice morskej (nejodizovanej) soli2
polievkové lyžice cukru kryštál2
lyžičky dijonskej horčicePostup prípravy
Krok 1
Najskôr kapustu pozdĺžne rozpolíme a nakrájíme priečne na zhruba 3 cm široké prúžky. Vložíme ich do plastovej nádoby a poriadne do nich votrieme zmiešaný cukor so soľou. Ľahko pretlačíme a necháme zakryté v chladničke aspoň 6 hodín.
Krok 2
Ďalej vytvoříme marinádu zmiešaním cesnaku, zázvoru, čili, kreviet alebo pasty a rybacej omáčky (či len rybacej omáčky) a pridáme približne deci vody.
Krok 3
Kapustu vyberieme z chladničky, scedíme a zmiešame dohromady so vzniknutou marinádou. Pridáme nasekanú jarnú cibuľku a potom všetko natlačíme do veľkej fľaše alebo plastovej nádoby s uzatvárateľným viečkom. Kórejci dná nádob ešte vystielajú potravinovou fóliou.
Krok 4
Kapustu uzavrieme a dáme na dva týždne pracovať do tmavého a chladného priestoru a vôbec si ju nevšímáme.
Krok 5
Po uplynulom čase máme hotovo. Aby nám však kapusta naďalej nefermentovala a mohli sme ju dlhšie uskladniť, preložíme ju do menších nádob (čistou rukou alebo rukavicou), zalejeme šťavou a uchováme v chladničke až niekoľko týždňov.