Slimáky po burgundsky
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
8
tuctov slimákov750ml
bieleho burgundského vína500ml
vínneho octu500g
hrubozrnnej soli200g
mrkvy100g
stonkového zeleru100g
cibulezväzok bylin (tymian, bobkový list, petržlen)
5
strúčkov cesnaku800g
masla150g
šalotky100g
listov petržlenovej vňate4
strúčky cesnaku50g
strúhankyčierne mleté korenie
soľ
Postup prípravy
Príprava bylinkového masla:
1. Zmäknuté maslo zmiešame s nadrobno nasekanou šalotkou, petržlenovou vňaťou a cesnakom. Potom pridáme soľ, čierne mleté korenie a strúhanku a zmes uložíme do chladničky.
2. Bylinkové maslo vyberieme s dostatočným predstihom, aby stihlo zmäknúť.
2. Bylinkové maslo vyberieme s dostatočným predstihom, aby stihlo zmäknúť.
Príprava slimákov:
1. Živé slimáky necháme 24 hodín hladovať, potom ich dôkladne opláchneme vodou a odstránime bielu zátku. Potom ich naložíme na 10 hodín do zmesi soli a octu, následne ich očistíme a varíme vo vriacej vode 30 minút.
2. Slimáky vyberieme z ulít, odstránime čierne vnútornosti a znovu ich umyjeme. Potom ich zhruba 3 hodiny varíme spoločne s vínom, cibuľou, mrkvou, zelerom, bylinkami, cesnakom, soľou a čiernym korením.
3. Ulity umyjeme, očistíme všetky nečistoty a povaríme 30 minút vo vode.
4. Vychladnuté ulity vytrieme zmäknutým bylinkovým maslom, dovnútra vložíme varené slimáky a pomocou malej lyžičky ulity maslom uzavrieme.
5. Pečieme v rúre predhriatej na 150 °C približne 25 minút – maslo sa v priebehu prípravy nesmie škvariť.
2. Slimáky vyberieme z ulít, odstránime čierne vnútornosti a znovu ich umyjeme. Potom ich zhruba 3 hodiny varíme spoločne s vínom, cibuľou, mrkvou, zelerom, bylinkami, cesnakom, soľou a čiernym korením.
3. Ulity umyjeme, očistíme všetky nečistoty a povaríme 30 minút vo vode.
4. Vychladnuté ulity vytrieme zmäknutým bylinkovým maslom, dovnútra vložíme varené slimáky a pomocou malej lyžičky ulity maslom uzavrieme.
5. Pečieme v rúre predhriatej na 150 °C približne 25 minút – maslo sa v priebehu prípravy nesmie škvariť.
Gatro tip:
O trochu jednoduchší variant predstavuje nákup predvarených slimákov, ktoré stačí spoločne s bylinkovým maslom vložiť do prázdnych ulít (kúpených alebo nazbieraných a dôkladne očistených) a následne zapiecť v rúre.