Pečená cvikla s ricottou, rukolou a stareným balzamikom
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1000g
cvikla červená, mladá5g
soľ Maldon800g
ricotta20g
oriešky píniové120g
šalát rukola80g
olej olivový extra panenský50g
ocot balzamikový, tmavý – di Modena D.O.P.Postup prípravy
Príprava cvikle
Umytú baby cviklu potrieme olivovým olejom, osolíme a zabalíme ju do alobalu. Takto pripravenú cviklu pečieme domäkka v rúre na 180 °C cca 35 minút. Potom ju necháme čiastočne vychladnúť a pomocou papierovej kuchynskej utierky ju jednoducho olúpeme a nakrájame na rovnaké dieliky. Pri servírovaní ju v miske premiešame s extra panenským olivovým olejom a soľou Maldon.
Príprava doplnkov
Rukolu umyjeme. Ostatné ingrediencie ponecháme mimo chladničku, aby sa rozvinula ich prírodná aróma. Píniové oriešky rozprestrieme na papier na pečenie a za občasného premiešania ich rozpečieme v rúre a 170 °C asi 8 minút.
Servírovanie
Na tanier si lyžicou najskôr nanesieme ricottu, doplníme ju pečenou cviklou a píniami. Potravinárskou striekačkou (alebo plastovou fľašou, lyžicou) nanesieme po tanieri a medzi ingredienciami extra panenský olivový olej a do neho to isté urobíme aj so stareným balzamikom. Tanier nakonec doplníme lístkami rukoly.
TIP kuchára:
Starené balzamiko di Modena D. O. P. sa snažte zohnať vždy v tej najlepšej kvalite. Toto aceto balzamiko sa používa ako lahôdka na prípravu šalátov, predkrmov, hlavných pokrmov. Má ale aj široké využitie pre dezerty a zmrzliny.