Paštéta z husacej pečene zaliata masťou, s nakladanými hubami a domácou žemličkou

Paštika z husích jater zalitá sádlem, nakládanými houbami a domácí houstičkou
Čas prípravy17 hod
NáročnosťStredne ťažká
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
750g
husacej pečene
125g
kuracích pŕs bez kože
60g
banánovej šalotky
15g
soli
0,2g
mletého čierneho korenia
75g
masla (82 %)
5g
čerstvého tymianu
75ml
suchého červeného vína
10ml
koňaku
100g
žĺtkov
300g
husacej masti
200g
polohrubej múky
15g
čerstvého droždia
100ml
mlieka (1,5 %)
10g
cukru krupice
2,5g
soľ
2,5g
žĺtkov
50g
masla (82 %)
500g
húb shimeji
500g
hnedých šampiňónov
15g
soľ
200ml
bieleho vínneho octu
75g
cukru krupice
500ml
vody
100g
tmavého chleba
zmes lsitových šalátov
petržlenová vnať

Postup prípravy

Príprava paštéty:
Kuracie prsia a husaciu pečeň očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Najemno nakrájanú šalotku orestujeme na masle do zmäknutia, pridáme kuracie prsia a spolu s pečeňou zľahka orestujeme. Zastrekneme koňakom a podlejeme červeným vínom. Zmes rozmixujeme alebo pomelieme, ochutíme čerstvým tymianom, soľou a korením. Potom vmiešame vaječné žĺtky a vymiešame dohladka. Paštétovú zmes naplníme do foriem (alebo misiek), prikryjeme alobalom, vložíme do gastronádoby s cca 2 cm vody a prikryté pečieme vo vodnom kúpeli pri 85 °C cca 45 minút. (Dĺžka tepelnej úpravy závisí od veľkosti a výšky paštéty.) Hotové paštéty necháme pozvoľna vychladnúť. Po vychladnutí povrch zalejeme husacou masťou a uchováme v chladničke.
Príprava húb:
Štetcom očistené huby opláchneme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. Vodu s octom, cukrom a soľou prevaríme a nalejeme na huby. Po vychladnutí vložíme do chladničky a necháme aspoň 12 hodín odležať.
Príprava kvásku:
Z droždia, cca 40 g múky, 1 g cukru a trochy vlažného mlieka vymiešame zmes s konzistenciou krupicovej kaše. Hmotu prikryjeme utierkou a ponecháme v miernom teple (cca 35 °C) vykysnúť. Kvások následne použijeme na prípravu cesta.
Príprava cesta:
Do misy preosejeme múku, pridáme žĺtky, rozpustené maslo, zvyšnú časť cukru, soľ a vykysnutý kvások. Postupne prilievame vlažné mlieko a vypracujeme vláčne, polotuhé cesto (asi 15 minút). Vareškou hmotu priebežne zdvíhame, aby sa do nej dostal vzduch – správne vypracované cesto sa nelepí na steny misy ani na varešku. Cesto mierne posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
Tvarovanie a pečenie žemličiek:
Vykysnuté cesto rozdelíme na dieliky s hmotnosťou 25 g a starostlivo ich vytvarujeme do guľôčok – na povrchu musia byť absolútne hladké. Potom ich preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ich pod čistou utierkou nakysnúť. (Odstupy by mali byť aspoň 4 cm.) Následne ich pomocou štetca potrieme rozšľahanými žĺtkami s mliekom a cukrom. Vložíme do vopred vyhriateho konvektomatu na 170 °C a upečieme ich dozlatista. Hotové žemličky necháme vychladnúť a pred plnením ich priečne prekrojíme na polovicu.
Podávanie:
Paštétu servírujeme v miske či forme, v ktorej sme ju pripravovali. Ako doplnok podávame tmavý chlieb, nakladané huby a listové šaláty.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s predjedlami

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich