Jarné závitky s krevetami a vietnamským dresingom
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
200g
(20 ks) ryžový papier (okrúhly)300g
krevety tigrie 8/12 (mrazené)300g
šalát ľadový300g
mrkva200g
cibuľka lahôdková60g
koriander čerstvý60g
mäta vietnamská, čerstvá30g
sójová omáčka Kikkoman90g
rybia omáčka Nuc mam hi300g
voda5g
chilli papričky, čerstvé5g
cesnak čerstvý200g
limetky (na šťavu)120g
cukor trstinovýPostup prípravy
Príprava krevet (cca 30 minút):
1. Krevety necháme pozvoľna rozmraziť.
2. Olúpeme chvostovú časť a očistíme od črievok.
3. Hlavu odtrhneme a uchováme v tomto prípade na iné použitie.
4. Očistené chvosty kreviet niekoľkokrát asi 0,5 cm od seba narežeme na vnútornom ohybe tak, aby sa kreveta dala na doske narovnať.
5. Krevetu potom napichneme na špajľu tak, aby bola úplne v rovine a plne natiahnutá do dĺžky.
6. Takto pripravené krevety pozvoľna varíme vo vode (60 °C), aby neboli tvrdé a suché, a to asi 2 minúty.
7. Potom ich aj so špajdľou vyberieme a rýchlo schladíme namočením do ľadovej vody.
8. Po vychladnutí krevetu opatrne stiahneme zo špajle, osušíme utierkou.
2. Olúpeme chvostovú časť a očistíme od črievok.
3. Hlavu odtrhneme a uchováme v tomto prípade na iné použitie.
4. Očistené chvosty kreviet niekoľkokrát asi 0,5 cm od seba narežeme na vnútornom ohybe tak, aby sa kreveta dala na doske narovnať.
5. Krevetu potom napichneme na špajľu tak, aby bola úplne v rovine a plne natiahnutá do dĺžky.
6. Takto pripravené krevety pozvoľna varíme vo vode (60 °C), aby neboli tvrdé a suché, a to asi 2 minúty.
7. Potom ich aj so špajdľou vyberieme a rýchlo schladíme namočením do ľadovej vody.
8. Po vychladnutí krevetu opatrne stiahneme zo špajle, osušíme utierkou.
Príprava zeleniny (cca 3 minúty):
1. Čerstvú, umytú a očistenú jarnú cibuľovú vňať, ľadový šalát a mrkvu nakrájame na 9 cm dlhé rezance.
2. Mätu (otrháme od stonky) spolu s koriandrom (ponecháme na stonke) umyjeme.
2. Mätu (otrháme od stonky) spolu s koriandrom (ponecháme na stonke) umyjeme.
Príprava ryžového papiera a závitku (cca 30 minút):
1. Papier si namočíme na 4 – 5 sekúnd do studenej vody hrubšou stranou nahor, po zmäknutí ho preložíme z vody na utierku, na spodnú tretinu ryžového kolesa doprostred, vodorovne navrstvíme na dĺžku max. 10 cm pripravené suroviny.
2. Postupujeme od krevety, šalátu, cibuľovej vňate, mrkvy až po nepokrájané bylinky.
3. Spodnú časť ryžového kolesa prehneme pevnejšie doprostred cez náplň a zľahka utiahneme smerom k sebe.
4. Kraje s rohom ohneme k sebe doprostred cez valček a ten potom smerom nahor zarolujeme do jarného závitku. Pracujeme postupne, aby cesto nebolo príliš mokré.
5. Namočený papier by potom nelepil, nedal by sa uzavrieť a náplň by kĺzala von. Priliš suché cesto by bolo neohýbateľné či tvrdé na skus.
6. Tento úkon je treba trochu precvičiť, ale potom je to veľmi jednoduché.
2. Postupujeme od krevety, šalátu, cibuľovej vňate, mrkvy až po nepokrájané bylinky.
3. Spodnú časť ryžového kolesa prehneme pevnejšie doprostred cez náplň a zľahka utiahneme smerom k sebe.
4. Kraje s rohom ohneme k sebe doprostred cez valček a ten potom smerom nahor zarolujeme do jarného závitku. Pracujeme postupne, aby cesto nebolo príliš mokré.
5. Namočený papier by potom nelepil, nedal by sa uzavrieť a náplň by kĺzala von. Priliš suché cesto by bolo neohýbateľné či tvrdé na skus.
6. Tento úkon je treba trochu precvičiť, ale potom je to veľmi jednoduché.
Príprava vietnamského dresingu (cca 10 minút):
1. Do nádoby vložíme nadrobno nakrájané chilli papričky vrátane semienok, olúpaný, nastrúhaný cesnak, cukor, limetkovú šťavu, sójovú a rybaciu omáčku.
2. Všetko premiešame a prelejeme vodou s teplotou 50 °C. Táto teplota vody spôsobí, že kúsky čili papričiek a cesnaku v dresingu plávajú, neklesnú ku dnu a chute sa pritom príjemne spoja a rozvinú.
2. Všetko premiešame a prelejeme vodou s teplotou 50 °C. Táto teplota vody spôsobí, že kúsky čili papričiek a cesnaku v dresingu plávajú, neklesnú ku dnu a chute sa pritom príjemne spoja a rozvinú.
Servírovanie:
Rolky môžeme prekrojiť na polovice. Závitky servírujeme na obdĺžnikový tanier, ako doplnok podávame v mištičke vietnamský dresing.