Jarné závitky s krevetami a vietnamským dresingom

Jarní závitky s krevetami
Čas prípravy50 min
NáročnosťĽahká
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
200g
(20 ks) ryžový papier (okrúhly)
300g
krevety tigrie 8/12 (mrazené)
300g
šalát ľadový
300g
mrkva
200g
cibuľka lahôdková
60g
koriander čerstvý
60g
mäta vietnamská, čerstvá
30g
sójová omáčka Kikkoman
90g
rybia omáčka Nuc mam hi
300g
voda
5g
chilli papričky, čerstvé
5g
cesnak čerstvý
200g
limetky (na šťavu)
120g
cukor trstinový

Postup prípravy

Príprava krevet (cca 30 minút):
1. Krevety necháme pozvoľna rozmraziť.
2. Olúpeme chvostovú časť a očistíme od črievok.
3. Hlavu odtrhneme a uchováme v tomto prípade na iné použitie.
4. Očistené chvosty kreviet niekoľkokrát asi 0,5 cm od seba narežeme na vnútornom ohybe tak, aby sa kreveta dala na doske narovnať.
5. Krevetu potom napichneme na špajľu tak, aby bola úplne v rovine a plne natiahnutá do dĺžky.
6. Takto pripravené krevety pozvoľna varíme vo vode (60 °C), aby neboli tvrdé a suché, a to asi 2 minúty.
7. Potom ich aj so špajdľou vyberieme a rýchlo schladíme namočením do ľadovej vody.
8. Po vychladnutí krevetu opatrne stiahneme zo špajle, osušíme utierkou.
Príprava zeleniny (cca 3 minúty):
1. Čerstvú, umytú a očistenú jarnú cibuľovú vňať, ľadový šalát a mrkvu nakrájame na 9 cm dlhé rezance.
2. Mätu (otrháme od stonky) spolu s koriandrom (ponecháme na stonke) umyjeme.
Príprava ryžového papiera a závitku (cca 30 minút):
1. Papier si namočíme na 4 – 5 sekúnd do studenej vody hrubšou stranou nahor, po zmäknutí ho preložíme z vody na utierku, na spodnú tretinu ryžového kolesa doprostred, vodorovne navrstvíme na dĺžku max. 10 cm pripravené suroviny.
2. Postupujeme od krevety, šalátu, cibuľovej vňate, mrkvy až po nepokrájané bylinky.
3. Spodnú časť ryžového kolesa prehneme pevnejšie doprostred cez náplň a zľahka utiahneme smerom k sebe.
4. Kraje s rohom ohneme k sebe doprostred cez valček a ten potom smerom nahor zarolujeme do jarného závitku. Pracujeme postupne, aby cesto nebolo príliš mokré.
5. Namočený papier by potom nelepil, nedal by sa uzavrieť a náplň by kĺzala von. Priliš suché cesto by bolo neohýbateľné či tvrdé na skus.
6. Tento úkon je treba trochu precvičiť, ale potom je to veľmi jednoduché.
Príprava vietnamského dresingu (cca 10 minút):
1. Do nádoby vložíme nadrobno nakrájané chilli papričky vrátane semienok, olúpaný, nastrúhaný cesnak, cukor, limetkovú šťavu, sójovú a rybaciu omáčku.
2. Všetko premiešame a prelejeme vodou s teplotou 50 °C. Táto teplota vody spôsobí, že kúsky čili papričiek a cesnaku v dresingu plávajú, neklesnú ku dnu a chute sa pritom príjemne spoja a rozvinú.
Servírovanie:
Rolky môžeme prekrojiť na polovice. Závitky servírujeme na obdĺžnikový tanier, ako doplnok podávame v mištičke vietnamský dresing.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s predjedlami

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich