Tomatové gaspacho

Tomatové gaspacho
Čas prípravy20 min
NáročnosťVelmi ľahká
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
1500g
Paradajky datľové, čerstvé
17g
Cesnak český
600g
Paprika červená, čerstvá
12g
Paprička Jalapeňo, sterilizovaná
1000g
Uhorka šalátová
140g
Cibuľa červená
80g
Limetka (na šťavu)
25g
Ocot balzamikový, svetlý
50g
Džús paradajkový
10g
Worchesterová omáčka
1g
Rasca rímska, mletá
4g
Korenie čierne, celé
10g
Soľ morská
50g
Olej olivový extra panenský
30g
Bazalka čerstvá
100g
Olivy čierne, sterilizované bez kôstiek
50g
Olej olivový extra panenský
300g
Chlieb slnečnicový, tmavý

Postup prípravy

Príprava polievky:
Uhorku olúpeme, vyberieme zrniečka a nakrájame na hrubé kocky. Paradajky umyjeme, šupku nakrojíme na povrchu do malého kríža, vložíme do vriacej vody asi na 10 sekúnd, potom ihneď preložíme do studenej vody s ľadom a následne olúpeme a vyjadrincujeme. Z jadrincov cez sitko vytlačíme čo najviac šťavy. Tú použijeme neskôr. Červenú cibuľu olúpeme a bez korienkov ju nakrájame najemno. Červenú papriku spolu s jalapeňo paprikou vyjadrincujeme. Do mixéra vložíme olúpané paradajky, cibuľu, cesnak, uhorky, papriky, limetkovú šťavu a dochutíme soľou, worchesterovou omáčkou, čerstvo namletým čiernym korením, rímskou rascou, balzamikovým octom, olivovým olejom a paradajkovou šťavou. Všetko vymixujeme na hrubé pyré. Potom polovicu objemu odoberieme a vymixujeme dohladka. Obe polovice následne zmiešame a polievku necháme v chladničke, najlepšie cez noc odležať, aby sa chute náležito spojili. Čierne olivy nakrájame na malé kocôčky. Listy bazalky otrháme a nakrájame tesne pred servírovaním. Pridávame ich navrch polievky ako vložku.
Príprava chlebového chipsu
Slnečnicový chlieb nakrájame na tenké plátky a upečieme v rúre na 180 °C do zlatistej farby.
Servírovanie:
Do sklenenej šálky nalejeme polievku, do stredu ktorej vložíme rezančeky bazalky s kocôčkami čiernych olív. Povrch polievky pokvapkáme olivovým olejom. Polievku doplníme chipsom z chleba.
Tipy kuchára:
Je mnoho podôb Gaspacho polievky, všetky sú veľmi osviežujúce. Najlepšie chutí počas horúcich letných dní. Polievku by sme mali servírovať nie príliš studenú, aby sa plne rozvinula jej chuť.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Salad
Ďalšie recepty na polievky

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich