Tomatové gaspacho
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1500g
Paradajky datľové, čerstvé17g
Cesnak český600g
Paprika červená, čerstvá12g
Paprička Jalapeňo, sterilizovaná1000g
Uhorka šalátová140g
Cibuľa červená80g
Limetka (na šťavu)25g
Ocot balzamikový, svetlý50g
Džús paradajkový10g
Worchesterová omáčka1g
Rasca rímska, mletá4g
Korenie čierne, celé10g
Soľ morská50g
Olej olivový extra panenský30g
Bazalka čerstvá100g
Olivy čierne, sterilizované bez kôstiek50g
Olej olivový extra panenský300g
Chlieb slnečnicový, tmavýPostup prípravy
Príprava polievky:
Uhorku olúpeme, vyberieme zrniečka a nakrájame na hrubé kocky. Paradajky umyjeme, šupku nakrojíme na povrchu do malého kríža, vložíme do vriacej vody asi na 10 sekúnd, potom ihneď preložíme do studenej vody s ľadom a následne olúpeme a vyjadrincujeme. Z jadrincov cez sitko vytlačíme čo najviac šťavy. Tú použijeme neskôr. Červenú cibuľu olúpeme a bez korienkov ju nakrájame najemno. Červenú papriku spolu s jalapeňo paprikou vyjadrincujeme. Do mixéra vložíme olúpané paradajky, cibuľu, cesnak, uhorky, papriky, limetkovú šťavu a dochutíme soľou, worchesterovou omáčkou, čerstvo namletým čiernym korením, rímskou rascou, balzamikovým octom, olivovým olejom a paradajkovou šťavou. Všetko vymixujeme na hrubé pyré. Potom polovicu objemu odoberieme a vymixujeme dohladka. Obe polovice následne zmiešame a polievku necháme v chladničke, najlepšie cez noc odležať, aby sa chute náležito spojili. Čierne olivy nakrájame na malé kocôčky. Listy bazalky otrháme a nakrájame tesne pred servírovaním. Pridávame ich navrch polievky ako vložku.
Príprava chlebového chipsu
Slnečnicový chlieb nakrájame na tenké plátky a upečieme v rúre na 180 °C do zlatistej farby.
Servírovanie:
Do sklenenej šálky nalejeme polievku, do stredu ktorej vložíme rezančeky bazalky s kocôčkami čiernych olív. Povrch polievky pokvapkáme olivovým olejom. Polievku doplníme chipsom z chleba.
Tipy kuchára:
Je mnoho podôb Gaspacho polievky, všetky sú veľmi osviežujúce. Najlepšie chutí počas horúcich letných dní. Polievku by sme mali servírovať nie príliš studenú, aby sa plne rozvinula jej chuť.