Thajský vývar
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1500g
mäsitých hovädzích rebier1
väščia cibuľa5
mrkvou5
šalotiek4
stonky jarnej cibuľky4
stonky citrónovej trávy2
polievkové lyžice nasekaného cesnaku2
polievkové lyžice nasekaného zázvoru2
červené thajskej papričky4
gáfrové listy (nie sú nutné)3
hviezdičky badiánu1
celá škorica4
polievkové lyžice trstinového cukru6
polievkových lyžíc sójovej omáčky8
polievkových lyžíc rybej omáčky4
polievkové lyžice rastlinného oleja2
limetysoľ, korenie
Postup prípravy
Krok 1
Citrónovú trávu, cesnak, gáfrové listy, zázvor a čili papričky vložíme do robotu a rozmixujeme spoločne s olejom v pastu, alebo roztlčieme v mažiari, prípadne nasekáme nadrobno.
Krok 2
Väčšia hrniec s nepriľnavým dnom rozpálime na väčšom plameni.
Krok 3
Hovädzie rebrá osolíme, okoreníme a opečieme ich v hrnci na troške oleja zo všetkých strán, aby sa zatiahla. Odložíme bokom na tanier. V rovnakom hrnci (zmiernime plameň) opekáme na oleji pripravenú pastu z citrónovej trávy zhruba 2-3 minúty a pridáme škoricu a badián. Zasypeme cukrom, necháme trochu skaramelizovať, pridáme opečená rebrá, rozkrojenú cibuľu a potom podlejeme rybie omáčkou, sójovou omáčkou a vodou tak, aby rebrá bola zakrytá, ale z vody trochu vyčnievala.
Krok 4
Vaříme na miernom plameni približne 3 hodiny, kým mäso nezmäkne.
Krok 5
Medzitým nakrájame mrkvu a šalotku na kusy veľké asi ako malíček a na panvici alebo v rúre zeleninu opečieme na farbu tak, aby zostala chrumkavá. Osolíme a okoreníme.
Krok 6
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a precedíme korenia. Vývar dochutíme soľou, korením, limetovou šťavou, prípadne pridáme rybaciu omáčku tak, aby sme docielili silné chuti.
Krok 7
Do misiek pripravíme uvarené rezance, hovädzie rebro, pečenú mrkva, šalotku, zalejeme vývarom a ihneď podávame.
Náš tip:
Recept pochádza z knihy najfarebnejšie kuchárka, ktorej autorky je Kamila Rundusová alias Kamu