Tekvicová polievka
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1000g
tekvice Hokkaido800ml
zeleninového vývaru250g
zemiakov (varný typ C)230g
šalotky200g
masla100ml
extra panenského olivového oleja120g
póru50g
trstinového cukru50g
tekvicových semienok30ml
tekvicového oleja20g
čerstvého tymianu20g
cesnaku5g
čerstvej čili papričky1g
bobkový list10g
soľPostup prípravy
Krok 1
Olúpanú tekvicu bez semienok, šalotku, čili papričku, zemiaky, cesnak a pór nakrájame na plátky a premiešame s korením a olivovým olejom.
Krok 2
Všetko premiestnime do pekáča, zľahka podlejeme vývarom a prikryté alobalom pečieme v rúre na 180 °C úplne domäkka.
Krok 3
Pripravený základ na polievku potom rozmixujeme v mixéri dohladka. Potom zmes vložíme do hrnca a vlejeme doň zeleninový vývar. Ochutíme cukrom, soľou a krátko povaríme.
Krok 4
Tekvicové semienka rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rúre na 170 °C asi 7 minút.
Krok 5
Pred servírovaním polievku ohrejeme a vymixujeme spolu s vychladenými kocôčkami masla, ktoré ju zjemnia. Polievku už ďalej nevaríme a ihneď podávame.
Krok 6
Polievku servírujeme posypanú opraženými tekvicovými semienkami a pokvapkanú tekvicovým olejom.