Špargľový krém s údeným úhorom

Špargľový krém s údeným úhorom
Čas prípravy50 min
NáročnosťStredná
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
1000g
Špargľa biela, čerstvá
1000g
Špargľa zelená, čerstvá
120ml
Šalotka
100g
Maslo 82%
700g
Zeleninový vývar, vlastná výroba
300g
Zemiaky, varný typ B
70g
Víno biele, suché
10g
Soľ kamenná
200g
Smotana na varenie 12 %
200g
Maslo 82%
500g
Špargľa biela, čerstvá
1000g
Špargľa zelená, čerstvá
20g
Šalotka
100g
Úhor údený 
10g
Pažítka čerstvá
250g
Úhor údený
30g
Olivový olej extra panenský
8g
Rybí glass, vlastná výroba
10g
Žerucha čerstvá

Postup prípravy

Príprava úhora (asi 5 minút):
1. Kožu údeného úhora za žiabrami zľahka narežeme nožom a rukou potom kožu jednoducho stiahneme. 
2. Potom odrežeme od hlavy k chvostu po chrbtici z oboch strán fi lety úhora. 
3. Tie dočistíme od kostí. Potom ich nakrájame na požadované porcie 2 × 3 cm.
4. Všetky odrezky mäsa nakrájame na kocky a použijeme na podklad do polievky ako vložku.
5. Kožu, chrbticu a hlavy použijeme na prípravu glass-glass.
Príprava polievky (asi 30 minút): 
1. V kastróle si na masle oresujeme očistenú a na drobno nakrájanú šalotku do sklovita.
2. Pridáme olúpanú na plátky nakrájanú špargľu a zemiaky a znovu zľahka orestujeme.
3. Základ polievky zastrekneme bielym vínom, zalejeme vývarom a zľahka osolíme.
4. Základ polievky varíme, kým nám zemiaky a špargľa nezmäknú.
5. Po zmäknutí zemiakov a špargle základ polievky rozmixujeme.
6. Potom doň pridáme smotanu a krátko povaríme.
7. Ľahko dochutíme soľou.
Príprava podkladu na úhora v polievke (asi 10 minút):
1. V panvici na masle orestujeme nadrobno nakrájanú očistenú šalotku.
2. Potom ju preložíme do misky a pridáme na malé kocky nakrájanú blašírovanú špargľu a drobné kúsky údeného úhora, pažítku a všetko dôkladne premiešame.
Servírovanie:
1. Do stredu nahriateho taniera najprv umiestnime cez tvorítko podklad zo špargle a úhora, na ktorý položíme pripravenú porciu ryby vcelku.
2. Následne po obvode dna taniera vytvoríme kvapky olivového oleja, do stredu ktorých umiestnime kvapky rybieho glass-glass.
3. Dozdobíme bylinkami.
4. Takto pripravený tanier servírujeme hosťovi a čašník všetko pred zrakmi hosťa pomaly zalieva ľahko napeneným špargľovým krémom.
Tip šéfkuchára: 
Pri servírovaní teplý špargľový krém napeníme tyčovým mixérom. Polievka je tak viac nadýchaná.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Salad
Ďalšie recepty na polievky

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich