Špargľová polievka
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
650g
bielej špargle150g
zelenej špargle110g
šalotky60g
masla200g
zemiakov1000ml
zeleninového vývaru100ml
smotany1
údená lososová filetazväzok kôpru
soľ
Postup prípravy
Krok 1
Po olúpaní odkrojíme zo špargle drevnaté konce a spolu so šupkami ich použijeme na prípravu vývaru.
Krok 2
Šalotku nakrájanú na drobné kocôčky orestujeme vo väčšom hrnci na masle (časť si necháme na zjemnenie hotovej polievky) a vsypeme zemiaky.
Krok 3
Bielu špargľu nakrájame na kocôčky a pridáme k zemiakom. Všetko orestujeme, zalejeme väčšou časťou vývaru a varíme domäkka.
Krok 4
Zelenú špargľu určenú na vloženie do polievky uvaríme v inom hrnci na zhryz. Kúsky zemiakov a špargle osolíme, rozmixujeme, podľa potreby nariedime trochou vývaru, zjemníme zvyšným maslom a smotanou, ochutíme soľou a citrónovou šťavou. Pred podávaním polievku napeníme mixérom.
Tipy:
1. Pri varení špargle pridajte do vody okrem soli trochu cukru, koliesko citróna a kúsok masla – podčiarknete tým jej chuť.
2. Varená špargľa by nikdy nemala byť úplne mäkká, pripravujte ju vždy „na zhryz“.
3. Špargľu určenú na neskoršie spracovanie po uvarení čo najrýchlejšie schlaďte v studenej vode – uchová si chrumkavosť a farbu.
4. Hlavičky špargle majú najjemnejšiu chuť a dobre vyzerajú, používajú sa preto do šalátov a taktiež ako vložka do polievok a krémov.
5. Šupky a odrezky nevyhadzujte, jedinečne sa hodia na prípravu zeleninových vývarov, rovnako ako voda, v ktorej sa špargľa varila.
2. Varená špargľa by nikdy nemala byť úplne mäkká, pripravujte ju vždy „na zhryz“.
3. Špargľu určenú na neskoršie spracovanie po uvarení čo najrýchlejšie schlaďte v studenej vode – uchová si chrumkavosť a farbu.
4. Hlavičky špargle majú najjemnejšiu chuť a dobre vyzerajú, používajú sa preto do šalátov a taktiež ako vložka do polievok a krémov.
5. Šupky a odrezky nevyhadzujte, jedinečne sa hodia na prípravu zeleninových vývarov, rovnako ako voda, v ktorej sa špargľa varila.