Polievka zo sladkovodných rýb

Polievka zo sladkovodných rýb
Čas prípravy2 hod 30 min
NáročnosťĽahká
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
3000ml
Voda
800 - 1000g
Rybie kosti a hlavy
350g
Mrkva
100g
Zeler – buľva
100g
Petržlen koreňový
100g
Cibuľa žltá
30g
Soľ
100ml
Olej
3ks
Bobkový list
5ks
Nové korenie celé
8ks
Čierne korenie celé
80ml
Olej olivový Extra Virgine
50g
Maslo
100g
Šalotka alebo cibuľa
25g
Cesnak
150g
Petržlen
150g
Zeler stonkový
400g
Paradajky krájané v konzerve so šťavou (Valfrutta)
250g
Paradajky čerstvé datľové
300g
Paprika čerstvá (žltá, červená)
3g
Čerstvo namleté korenie
700g
Ryby sladkovodné - mix filetov ( sumček, ostriež, kapor …)
30g
Petržlenová vňať hladkolistá a čerstvý koriander

Postup prípravy

Príprava vývaru:
Vybrané druhy sladkovodných rýb vykostíme a skelety spolu s hlavami (vyberieme žiabre a oči) použijeme na prípravu vývaru. Na časti tuku restujeme očistenú, na kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu, zalejeme ju studenou vodou, osolíme a pozvoľna zavaríme. Pridáme v rúre alebo konvektomate upečené skelety a hlavy rýb a pomaly privedieme do varu. Pomocou naberačky pozbierame z povrchu zrazené bielkoviny, pridáme korenie a znížime teplotu. Varíme 1 hodinu. Potom vývar vypneme, chuť vývaru zosilnie a kaly sa usadia na dno hrnca. Pomocou naberačky precedíme cez jemné cedidlo.
Príprava paprík a paradajok:
Rúru predhrejeme na 200°C. Paradajky vo vlastnej šťave scedíme a šťavu odložíme. Celé papriky potrieme dôkladne olejom. Vložíme ich na plech a pečieme ich v rúre pri teplote 200 °C cca 15 minút dohneda. Po upečení prikryjeme papriky pokrievkou alebo fóliou a necháme ich zapariť cca 10 minút. Potom ich olúpeme a dužinu nakrájame. Čerstvé paradajky ponoríme do vriacej vody. Následne ich vyberieme podberákom a ihneď ich schladíme v studenej vode. Potom ich rozkrojíme na štvrtiny a vykrojíme jadrovníky. Všetko použijeme na dokončenie polievky.
Príprava rýb:
Filé z vykostených rýb dočistíme, prípadne zbavíme kostí a nakrájame na kúsky, osolíme a okoreníme. Vkladáme ich do vývaru - polievky až tesne pred dovarením.
Dokončenie polievky:
V hrnci na masle a olivovom oleji restujeme nakrájanú cibuľu, koreňovú zeleninu, stonkový zeler a cesnak. Pridáme rybí vývar, šťavu z paradajok, dochutíme. Necháme zovrieť, zmiernime teplotu a krátko povaríme. Nakoniec pridáme nakrájanú upečenú papriku nakrájanú na širšie rezance , paradajky nakrájané na kúsky, nakrájané sladkovodné ryby a najemno nakrájané bylinky (petržlenová vňať a koriander). Povaríme 8-10 minút na miernom ohni a prípadne dochutíme.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Salad
Ďalšie recepty na polievky

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich