Polievka zo sladkovodných rýb
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
3000ml
Voda800 - 1000g
Rybie kosti a hlavy350g
Mrkva100g
Zeler – buľva100g
Petržlen koreňový100g
Cibuľa žltá30g
Soľ100ml
Olej3ks
Bobkový list5ks
Nové korenie celé8ks
Čierne korenie celé80ml
Olej olivový Extra Virgine50g
Maslo100g
Šalotka alebo cibuľa25g
Cesnak150g
Petržlen150g
Zeler stonkový400g
Paradajky krájané v konzerve so šťavou (Valfrutta)250g
Paradajky čerstvé datľové300g
Paprika čerstvá (žltá, červená)3g
Čerstvo namleté korenie700g
Ryby sladkovodné - mix filetov ( sumček, ostriež, kapor …)30g
Petržlenová vňať hladkolistá a čerstvý korianderPostup prípravy
Príprava vývaru:
Vybrané druhy sladkovodných rýb vykostíme a skelety spolu s hlavami (vyberieme žiabre a oči) použijeme na prípravu vývaru. Na časti tuku restujeme očistenú, na kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu, zalejeme ju studenou vodou, osolíme a pozvoľna zavaríme. Pridáme v rúre alebo konvektomate upečené skelety a hlavy rýb a pomaly privedieme do varu. Pomocou naberačky pozbierame z povrchu zrazené bielkoviny, pridáme korenie a znížime teplotu. Varíme 1 hodinu. Potom vývar vypneme, chuť vývaru zosilnie a kaly sa usadia na dno hrnca. Pomocou naberačky precedíme cez jemné cedidlo.
Príprava paprík a paradajok:
Rúru predhrejeme na 200°C. Paradajky vo vlastnej šťave scedíme a šťavu odložíme. Celé papriky potrieme dôkladne olejom. Vložíme ich na plech a pečieme ich v rúre pri teplote 200 °C cca 15 minút dohneda. Po upečení prikryjeme papriky pokrievkou alebo fóliou a necháme ich zapariť cca 10 minút. Potom ich olúpeme a dužinu nakrájame. Čerstvé paradajky ponoríme do vriacej vody. Následne ich vyberieme podberákom a ihneď ich schladíme v studenej vode. Potom ich rozkrojíme na štvrtiny a vykrojíme jadrovníky. Všetko použijeme na dokončenie polievky.
Príprava rýb:
Filé z vykostených rýb dočistíme, prípadne zbavíme kostí a nakrájame na kúsky, osolíme a okoreníme. Vkladáme ich do vývaru - polievky až tesne pred dovarením.
Dokončenie polievky:
V hrnci na masle a olivovom oleji restujeme nakrájanú cibuľu, koreňovú zeleninu, stonkový zeler a cesnak. Pridáme rybí vývar, šťavu z paradajok, dochutíme. Necháme zovrieť, zmiernime teplotu a krátko povaríme. Nakoniec pridáme nakrájanú upečenú papriku nakrájanú na širšie rezance , paradajky nakrájané na kúsky, nakrájané sladkovodné ryby a najemno nakrájané bylinky (petržlenová vňať a koriander). Povaríme 8-10 minút na miernom ohni a prípadne dochutíme.