Polievka z kuriatok
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
110g
šalotka100g
maslo 82 %500g
Zemiaky, varný typ B1500g
kurací vývar, vlastná výroba400g
kuriatka čerstvé400g
maslo 82 %400g
olivový olej10g
Petržlen listový, čerstvý150g
smotana na šľahanie 33 %150g
maslo prepustené120g
pór30g
cesnak8g
soľ kamennáPostup prípravy
Príprava hríbov:
1. Kuriatka dôkladne očistíme od zvyškov zeminy.
2. Malé kuriatka si dáme bokom a použijeme neskôr ako vložku do polievky.
3. Tie väčšie orestujeme sprudka v hrnci na prepustenom masle dozlata a vyberieme z hrnca.
2. Malé kuriatka si dáme bokom a použijeme neskôr ako vložku do polievky.
3. Tie väčšie orestujeme sprudka v hrnci na prepustenom masle dozlata a vyberieme z hrnca.
Príprava polievky:
1. Olúpanú šalotku zbavenú korienkov nakrájame na plátky, to isté urobíme so zemiakmi.
2. Všetko osolíme a orestujeme na masle s olivovým olejom v hrnci po kuriatkach.
3. Pridáme na plátky nakrájaný pór, cesnak a znovu orestujeme.
4. Všetko zalejeme kuracím vývarom.
5. Do hrnca pridáme orestované kuriatka a pozvoľna varíme všetko domäkka za občasného premiešania.
6. Keď je všetko uvarené, 1/3 tekutiny scedíme a ponecháme ju bokom.
7. 2/3 rozmixujeme do hladkej hustej polievky.
8. Konzistenciu upravíme podľa potreby pomocou zvyšku z 1/3 odcedeného základu, poprípade dosolíme.
9. Polievku už potom nevaríme.
2. Všetko osolíme a orestujeme na masle s olivovým olejom v hrnci po kuriatkach.
3. Pridáme na plátky nakrájaný pór, cesnak a znovu orestujeme.
4. Všetko zalejeme kuracím vývarom.
5. Do hrnca pridáme orestované kuriatka a pozvoľna varíme všetko domäkka za občasného premiešania.
6. Keď je všetko uvarené, 1/3 tekutiny scedíme a ponecháme ju bokom.
7. 2/3 rozmixujeme do hladkej hustej polievky.
8. Konzistenciu upravíme podľa potreby pomocou zvyšku z 1/3 odcedeného základu, poprípade dosolíme.
9. Polievku už potom nevaríme.
Servírovanie:
Polievku ohrejeme, zjemníme vyšľahanou smotanou a nalejeme ju do teplého taniera, navrch doplníme haluškami z vyšľahanej smotany, vetvičkou petržlenu a na masle čerstvo orestovanými kuriatkami.
Tipy:
1. Pre správne uvoľnenie chutí je pri príprave základu dôležité pripravovať ho pozvoľna a na dostatočnom množstve tuku.
2. Ak budete používať mrazené kuriatka, navýšte množstvo kuriatok o 1/3 až 1/2. Záleží na kvalite hríbov.
3. Vývar volím radšej kurací, v tomto prípade zosilnený o čierne korenie a trošku rasce. Ak je verzia polievky určená pre vegetariánov, použijeme tzv. zeleninový vývar „nage s hubami“.
2. Ak budete používať mrazené kuriatka, navýšte množstvo kuriatok o 1/3 až 1/2. Záleží na kvalite hríbov.
3. Vývar volím radšej kurací, v tomto prípade zosilnený o čierne korenie a trošku rasce. Ak je verzia polievky určená pre vegetariánov, použijeme tzv. zeleninový vývar „nage s hubami“.