Polievka z červenej šošovice
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
270g
lúpanej červenej šošovice500ml
kuracieho vývaru300g
mrkvy170g
paradajok100g
cibule20g
soli15ml
olivového oleja10g
petržlenovej vňate5g
mletej rímskej rasce5g
čerstvého tymianu4
strúčky cesnaku2
stonky stonkového zeleru1500ml
vodyPostup prípravy
Krok 1
Vo veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej a dozlatista na ňom opražíme nakrájanú cibuľu.
Krok 2
Pridáme kocôčky mrkvy, olúpané paradajky, pokrájané stonky zeleru a prekrájaný cesnak. Všetko ochutíme rímskou rascou a soľou a za stáleho miešania zeleninu orestujeme.
Krok 3
Potom pridáme šošovicu a všetko zalejeme vodou a vývarom. Varíme zhruba 10 – 15 minút, pokým šošovica nezmäkne.
Krok 4
Na záver polievku dochutíme soľou, čiernym mletým korením, tymianom a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Poznámka:
Červená šošovica sa prevažne používa v lúpanej forme. Má mierne sladkastú chuť a je veľmi dobre stráviteľná. Netreba ju namáčať, jej príprava zaberie zhruba 10 – 15 minút, pri varení má tendenciu sa rozpadať. Hodí sa na prípravu polievok, kaší, nátierok, šalátov a používa sa taktiež na zahusťovanie.