Poctivý vývar
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1200g
chladeného kurčaťa2,5l
vody20g
soli5
guľôčok nového korenia5
guľôčok čierneho korenia250g
koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petržlen)80g
cibule10g
petržlenovej vňate1
bobkový list100g
mrkvy50g
sozeleru (bulva)50g
masla 82%Postup prípravy
Krok 1
Kurča umyjeme a naporciujeme: najskôr pozdľžne rozpolíme a potom oddelíme krídla a stehná.
Krok 2
Všetky časti kurčaťa vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou.
Krok 3
Rýchlo zavaríme a pomocou naberačky odstránime z hladiny penu, ktorú vytvorili zrazené bielkoviny.
Krok 4
Znížime príkon tepla, pridáme soľ, korenie, bobkový list, nahrubo nakrájanú zeleninu s cibuľou a vňate. (Na vylepšenie chuti a farby vývaru môžeme koreňovú zeleninu najprv zľahka orestovať na masle.) Zhruba hodinu pozvoľna varíme tzv. ťahaním, keď je teplota tekutiny tesne pod bodom varu.
Krok 5
Po čiastočnom vychladnutí precedíme hotový vývar cez plátno a prípadne dochutíme solou.
Krok 6
Zeleninu na vložku nakrájame na rezance a orestujeme na masle domäkka. Mäso z kurcata pokrájame na hrubšie rezance a petržlenovú vňať nasekáme najemno.
Krok 7
Mäso z kurčaťa a orestovanú zeleninu vložíme do taniera, zalejeme horúcim vývarom, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame. Ako vložku môžeme použiť aj varené vlasové rezance.