Kaldoun
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
200g
žemle100g
vajec (cca 2 ks)60ml
polotučného mlieka30g
masla30g
strúhanky10g
petržlenovej vňate0,5g
soľ0,1g
muškátového orieška1000g
kačacích drobkov1500ml
vody60g
stuženého tuku80g
mrkvy80g
zeleru70g
stonkového zeleru50g
zeleniny50g
póru40g
cibule0,5g
celého nového korenia0,5g
celého čierneho korenia0,1g
bobkového listu15g
soľ1300ml
vývaru z drobkov150ml
30% smotany120g
hladkej múky100g
masla0,1g
celého bieleho korenia0,1g
muškátový oriešok10g
soľ300g
karfiolu250g
mrkvy50g
maslo10g
listovej zeleniny1g
soľPostup prípravy
Knedličky:
1. Žemľu nakrájame na kocôčky a zvlhčíme mliekom. Zmäknuté maslo rozšľaháme so žĺtkami, ochutíme soľou, nastrúhaným muškátovým orieškom a zmiešame ho s kocôčkami žemle.
2. Z bielka vyšľaháme pevný sneh. Strúhanku zmiešame s pokrájanou petržlenovou vňaťou. Pevný sneh opatrne premiešame s kocôčkami žemle, zasypeme zmesou strúhanky a petržlenu.
3. Všetko spolu zmiešame a vypracujeme mäkkú súdržnú hmotu, z ktorej vytvarujeme knedličky. Ruky priebežne namáčame do studenej vody, aby sa s cestom lepšie pracovalo a nelepilo sa na ruky.
4. Knedličky varíme „ťahaním“ v osolenej vode alebo na pare asi 6 minút. Následne ich vyberieme a pri podávaní vkladáme do polievky.
2. Z bielka vyšľaháme pevný sneh. Strúhanku zmiešame s pokrájanou petržlenovou vňaťou. Pevný sneh opatrne premiešame s kocôčkami žemle, zasypeme zmesou strúhanky a petržlenu.
3. Všetko spolu zmiešame a vypracujeme mäkkú súdržnú hmotu, z ktorej vytvarujeme knedličky. Ruky priebežne namáčame do studenej vody, aby sa s cestom lepšie pracovalo a nelepilo sa na ruky.
4. Knedličky varíme „ťahaním“ v osolenej vode alebo na pare asi 6 minút. Následne ich vyberieme a pri podávaní vkladáme do polievky.
Vývar:
1. Očistenú a umytú zeleninu nakrájame na väčšie kusy a orestujeme ju na tuku do hnedastej farby. Umyté drobky rýchlo sparíme vo vriacej vode, prepláchneme čistou vodou a necháme odkvapkať v dierovanej gastronádobe.
2. Orestovanú zeleninu zalejeme studenou vodou, pridáme sparené drobky a všetko znovu zalejeme studenou vodou.
3. Vývar rýchlo zavaríme a penu, ktorá sa vytvára na povrchu, odstraňujeme naberačkou. Ide o zrazené bielkoviny, ktoré musíme z vývaru odstrániť, pretože inak ho zakalia a ovplyvnia jeho chuť.
4. Potom pridáme korenie, soľ, znížime príkon tepla a ďalej varíme „ťahaním“ – voda je mierne pod bodom varu a odo dna sa občas vynorí bublina
5. Vývar takto varíme asi 3 hodiny a počas toho ho nemiešame. Potom necháme čiastočne vychladnúť, možné kaly sa zatiaľ usadia na dno.
6. Následne vývar precedíme cez jemný cedák s plátnom pomocou naberačky (alebo tak, aby sa obsah čo najmenej pohyboval), aby sa nezakalil.
7. Nakoniec ho vychladíme a z povrchu odstránime prebytočný tuk. Uvarené žalúdky a srdiečka dočistíme a mäso nakrájame na kúsky.
2. Orestovanú zeleninu zalejeme studenou vodou, pridáme sparené drobky a všetko znovu zalejeme studenou vodou.
3. Vývar rýchlo zavaríme a penu, ktorá sa vytvára na povrchu, odstraňujeme naberačkou. Ide o zrazené bielkoviny, ktoré musíme z vývaru odstrániť, pretože inak ho zakalia a ovplyvnia jeho chuť.
4. Potom pridáme korenie, soľ, znížime príkon tepla a ďalej varíme „ťahaním“ – voda je mierne pod bodom varu a odo dna sa občas vynorí bublina
5. Vývar takto varíme asi 3 hodiny a počas toho ho nemiešame. Potom necháme čiastočne vychladnúť, možné kaly sa zatiaľ usadia na dno.
6. Následne vývar precedíme cez jemný cedák s plátnom pomocou naberačky (alebo tak, aby sa obsah čo najmenej pohyboval), aby sa nezakalil.
7. Nakoniec ho vychladíme a z povrchu odstránime prebytočný tuk. Uvarené žalúdky a srdiečka dočistíme a mäso nakrájame na kúsky.
Zeleninová vložka:
1. Očistený karfiol rozoberieme na malé ružičky, olúpanú mrkvu umyjeme a nakrájame na šikmé rezy.
2. Zeleninu krátko orestujeme na masle, vložíme do precedenej polievky a uvaríme na zhryz.
2. Zeleninu krátko orestujeme na masle, vložíme do precedenej polievky a uvaríme na zhryz.
Kaldoun:
1. Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme ju pripraveným vývarom a necháme prevariť približne 15 minút.
2. Polievku ochutíme čerstvo mletým čiernym korením z mlynčeka, nastrúhaným muškátovým orieškom a soľou. Krátko ju povaríme a potom zjemníme smotanou – konzistencia by mala byť jemne krémová.
3. Nakoniec do kaldounu vložíme nakrájané mäso zo srdiečok a žalúdkov.
2. Polievku ochutíme čerstvo mletým čiernym korením z mlynčeka, nastrúhaným muškátovým orieškom a soľou. Krátko ju povaríme a potom zjemníme smotanou – konzistencia by mala byť jemne krémová.
3. Nakoniec do kaldounu vložíme nakrájané mäso zo srdiečok a žalúdkov.
Podavanie:
Teplý kaldoun servírujeme v hlbokom tanieri. Pri servírovaní vložíme žemľovú knedličku a polievku doplníme sekanou petržlenovou vňaťou.