Žitný kvások
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
500g
žitnej muky800ml
vodyPostup prípravy
Krok 1
V miske dôkladne premiešame 100 g múky a 200 ml vody.
Krok 2
Nádobu zakryjeme kuchynskou fóliou a na niekoľkých miestach ju prepichneme. Necháme 12 hodín odpočívať pri 20 °C, premiešame a znovu uložíme.
Krok 3
Po ďalších 12 hodinách vmiešame 100 g múky a 200 ml vody – tento postup zopakujeme ešte trikrát. V poslednej fáze pridáme iba 100 g múky, vodu vynecháme.
Krok 4
Pripravený kvások použijeme v potrebnom množstve na prípravu chleba, zvyšok uložíme do vymytého pohára, voľne uzavrieme, aby mohol dýchať, a uložíme ho do chladničky na neskoršie použitie. Zhruba raz týždenne „oživíme“ kvások pridaním múky a vody.