Žitný kvások

Domaci chlieb
Čas prípravy4 dni
NáročnosťĽahká
Počet porcií1

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
500g
žitnej muky
800ml
vody

Postup prípravy

Krok 1
V miske dôkladne premiešame 100 g múky a 200 ml vody.
Krok 2
Nádobu zakryjeme kuchynskou fóliou a na niekoľkých miestach ju prepichneme. Necháme 12 hodín odpočívať pri 20 °C, premiešame a znovu uložíme.
Krok 3
Po ďalších 12 hodinách vmiešame 100 g múky a 200 ml vody – tento postup zopakujeme ešte trikrát. V poslednej fáze pridáme iba 100 g múky, vodu vynecháme.
Krok 4
Pripravený kvások použijeme v potrebnom množstve na prípravu chleba, zvyšok uložíme do vymytého pohára, voľne uzavrieme, aby mohol dýchať, a uložíme ho do chladničky na neskoršie použitie. Zhruba raz týždenne „oživíme“ kvások pridaním múky a vody.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Viac receptov na omáčky a prílohy

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich