Veľkonočná plnka
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
5
špaldových žemlí200g
vareného údeného mäsa200ml
mlieka4
vajcia75g
masla2
hrste žihľavy1
hrsť listového petržlenusoľ
korenie
muškátový oriešok
maslo na vymastenie formy
Postup prípravy
Krok 1
Pečivo nakrájajte na malé kocky. Dajte na plech a vysušte pri teplote 150 °C (asi 15 až 20 minút). Rúru si rozohrejte na 180 °C.
Krok 2
Žihľavy sparte vo vriacej vode. Sceďte a ihneď schlaďte v studenej vode. Znovu sceďte, vytlačte prebytočnú vodu a nakrájajte. Petržlen nasekajte nadrobno. Údené mäso nakrájajte na kúsky.
Krok 3
Vajcia rozdeľte na žĺtky a bielky. Žĺtky rozšľahajte v mise. Bielky so štipkou soli vyšľahajte na tuhý sneh. Maslo rozpustite v kastróliku. Guľatú formu na koláč alebo pekáčik vymažte maslom.
Krok 4
Do misy dajte pečivo. Zalejte mliekom a opatrne premiešajte. Pridajte údené mäso, petržlen, sparené žihľavy, žĺtky a maslo. Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.
Krok 5
Opatrne premiešajte. Pridajte menšiu časť snehu z bielkov a jemne premiešajte. Potom pridajte zvyšok snehu a znova sneh jemne zapracujte. Pripravenú zmes dajte do vymastenej formy a rovnomerne rozložte. Dajte do rúry a pečte dozlatista (asi 30 minút).