Maslové zemiaky s citrónom
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1kg
skorých zemiakov1kg
prepusteného masla2
citróny50g
maslamuškátový oriešok
čierne mleté korenie
soľ
Postup prípravy
Krok 1
Oškrabané zemiaky posypeme soľou, čiernym mletým korením a strúhanou citrónovou kôrou.
Krok 2
V hrnci zahrejeme na 80 °C prepustené maslo a varíme v ňom zemiaky asi 30 minút domäkka, potom ich vyberieme naberačkou.
Krok 3
Zemiaky s mliekom necháme za častého miešania variť.
Krok 4
Približne po 20 minútach k nim pridáme polovicu syra, smotanu, trochu muškátového orieška a trošku čierneho korenia a soli.
Krok 5
Pred podávaním ich v horúcej panvici premiešame s klasickým maslom a plátkami citróna a trochu prisolíme.
Šampioni z Vysočiny:
Pôdne a meteorologické podmienky na Vysočine pripomínajú domovinu zemiakov – Peru. Významnou pestovateľskou a šľachtiteľskou firmou je Medipo Agras vedená pokračovateľom slávneho zemiakarského rodu Ing. Vlastimilom Rasochou. Firma uspela v mnohých regionálnych súťažiach, okrem iného získala značku Klasa a regionálnu značku pôvodu – Vysočina. Jej zamestnanci sa v spolupráci so šľachtiteľmi z niekoľkých európskych krajín podieľajú na šľachtení zemiakov. Medipo Agras do METRA dodáva predovšetkým odrody Princess (varný typ A), Dali (B) a Sati nu (C), veľmi skoré zemiaky Carrera a poloskorú odrodu Lucinda varného typu AB. Z luxusných odrôd potom rožkové „vianočné“ Annabelle (A).