Horácka knedlička
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1000g
zemiakov (varný typ B)600g
bieleho pečiva200g
jemnej krupičky100ml
mlieka100g
masla2
vajcia20g
soľ8g
litovej zeleninyPostup prípravy
Krok 1
Polovicu zemiakov uvaríme v šupke domäkka a ešte teplé ich ošúpeme. Druhú polovicu ako surové ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle do vody, aby nesčerneli.
Krok 2
Zo surových zemiakov dôkladne vytlačíme vodu, pridáme nastrúhané varené zemiaky, opečený rožok, nakrájaný petržlen a všetko zľahka premiešame.
Krok 3
Zmes zalejeme riedkym cestíčkom z mlieka, vajec, krupičky a soli a opatrne spracujeme.
Krok 4
Cesto necháme odpočinúť a potom z neho vytvarujeme gule s hmotnosťou asi 80 g.
Krok 5
Varíme v osolenej vode približne 25 minút a po vybratí knedličky pretrieme rukou namočenou v studenej vode – budú krásne hladké. Na záver knedličky potrieme rozpusteným maslom.
Gastro tip:
Horácke knedličky podávame obdobne ako chlpaté knedličky, t. j. posypané smaženou cibuľkou.