Gratinované zemiaky
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1,5kg
zemiakov1l
mlieka500g
strúhaného syra300ml
smotanymuškátový oriešok
čierne meleté korenie, soľ
Postup prípravy
Krok 1
Najskôr ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na rovnako hrubé plátky.
Krok 2
Mlieko nalejeme do hrnca a ohrejeme ho. Hneď ako sa mlieko začne variť, pridáme doň zemiaky.
Krok 3
Zemiaky s mliekom necháme za častého miešania variť. Približne po 20 minútach k nim pridáme polovicu syra, smotanu, trochu muškátového orieška a trošku čierneho korenia a soli.
Krok 4
Celú zmes necháme ešte asi ďalších 10 minút variť a potom ju prelejeme do misy na suflé vhodnej na pečenie.
Krok 5
Potom zemiaky posypeme zvyškom syra a necháme ich asi 50 minút zapekať pri teplote 140 °C na strednej priečke rúry.