Srnčí chrbát sous-vide s mrkvovým pyré, šípkovou omáčkou a krupicovými knedličkami

Srnčí chrbát sous-vide
Čas prípravy6 hod
NáročnosťStredná
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
1200g
srnčieho chrbta
50g
olivového oleja
10g
šupinatej soli
citrón
500g
mrkvy
30g
extra panenského olivového oleja
10g
soľ
5g
cukru kryštál
150g
zemiakov (varný typ C)
50g
smotany (30%)
200g
hrubozrnnej soli
50g
masla (82%)
120g
jemnej krupice
250ml
plnotučného mlieka
25g
masla (82%)
30g
soli
40g
pasterizovaných žĺtkov
12g
vajec
0,1g
muškátového kvatu
50g
masla na omastenie
50g
cukru
50ml
vody
30g
čerstvých šípok
100g
slaniny bez kože
10g
shisso bylinky

Postup prípravy

Príprava mäsa:
1. Srnčí chrbát odblaníme a pozdĺžne nakrájame na diely s priemerom 2 cm.
2. Citrusy umyjeme, odkrojíme kôru (bez bielej časti) a spolu s citrusovou šťavou a olivovým olejom zmiešame s pripraveným mäsom.
3. Vákuovo zabalíme do vreciek a vložíme na zhruba 4,5 hodiny do sousvide nahriateho na 58 °C.
4. Dĺžka úpravy závisí od kvality, veľkosti a veku mäsa.
5. Keď je mäso hotové, vyberieme ho z vrecka, necháme čiastočne vychladnúť a osušíme.
6. Opálime zo všetkých strán opaľovačkou a pri servírovaní krájame na plátky.
Príprava omáčky:
1. Postup zodpovedá základnému receptu s tým rozdielom, že sa omáčka nepripravuje spolu s mäsom.
2. Ingrediencie varíme vo vývare zhruba 20 minút, aby zelenina zmäkla a chute sa spojili.
3. Potom všetko rozmixujeme do hladka, precedíme a hotovú omáčku ešte povaríme.
4. Nakoniec ju zjemníme vmiešaním kociek vychladeného masla.
5. Konzistencia omáčky je husto tečúca.
Príprava knedličiek:
1. Najskôr pripravíme odpaľované cesto.
2. Mlieko s maslom privedieme k varu a ochutíme muškátovým kvetom a soľou.
3. Postupne do mlieka vmiešavame krupicu.
4. Vzniknuté cesto miešame v hrnci na miernom teple a restujeme, kým sa neprestane lepiť na varešku a steny hrnca.
5. Do vychladnutého cesta postupne vmiešame žĺtky a vajcia.
6. Potom vytvarujeme pravidelné knedličky asi 7 cm dlhé, ktoré varíme v pare na vymastenej dierovanej gastronádobe zhruba 5 minút.
7. Ihneď po uvarení ich potrieme rozpusteným maslom a vychladíme.
Príprava pyré:
1. Olúpané mrkvy nakrájame na väčšie kúsky, ochutíme soľou, cukrom, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme asi 30 minút na papieri na pečenie pri teplote 160 °C domäkka.
2. Umyté zemiaky vložíme do pekáča s hrubozrnnou soľou a pečieme domäkka (asi 30 minút) pri teplote 160 °C.
3. Zemiaky vydlabeme a spolu s mrkvou a prevarenou smotanou rozmixujeme za tepla dohladka.
4. Ochutíme soľou a zjemníme vmiešaním mäkkého masla.
Príprava doplnkov:
1. Vodu a cukor zvaríme na sirup a vložíme doň očistené a pozdĺžne prekrojené šípky zbavené jadierok.
2. Podľa veľkosti ich povaríme v sirupe približne 5 minút a necháme ich vychladnúť.
3. Slaninu nakrájame na obdĺžniky 3 x 2 cm a opečieme na panvici.
Podávanie:
1. Na stred teplého taniera z výšky nakvapkáme omáčku.
2. Do stredu uložíme porcie opečeného srnčieho chrbta a priložíme k nim marinované šípky.
3. Na ľavú aj pravú stranu servírujeme mrkvové pyré.
4. Teplú krupicovú knedličku preložíme medzi plátky mäsa.
5. Pokrm doplníme shisso bylinkou a opečenou slaninou.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty zo zveriny

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich