Daniel so šípkovou omáčkou a slaninový trhanec
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
750g
Daniel karé alebo chrbát20g
METRO Chef Olej olivový50g
Maslo 82 %Soľ lupienková
METRO Chef Korenie čierne celé čerstvo namleté
Zelenina (brunoise):
50g
Maslo 82 %150g
METRO Chef mrkva150g
METRO Chef zeler buľva150g
METRO Chef Anglická slanina150g
Soľ, cukor kryštál150g
METRO Chef tymian čerstvý 1 vetvička150g
Slivkový džem HaméŠípková omáčka:
80g
METRO Chef údená slanina150g
METRO Chef mrkva60g
METRO Chef zeler buľva60g
METRO Chef petržlen koreňový200g
METRO Chef čierne korenie celé15g
METRO Chef bobkový list a nové korenie1ks
METRO Chef Citróny100ml
Víno červené suché150g
Šípková marmeláda0,2g
Soľ a cukor trstinový podľa chuti30g
Maslo 82 %1ks
METRO Chef cibuľa žltá80g
ARO Brusnice alebo METRO Chef brusnice mrazené2vetvičky
METRO Chef tymian čerstvý500ml
Vývar, vlastná výrobaTrhanec slaninový:
150g
METRO Chef anglická slanina3ks
METRO Chef vajcia voľný výbehSoľ morská
250ml
ARO Mlieko150 – 200g
ARO Múka60g
ARO MasloMinerálna voda podľa potreby
Postup prípravy
1. Mäso daniela očistíme a naporciujeme na valčeky a zviažeme motúzikom. Mierne ich potrieme olejom, osolíme a okoreníme. Opekáme na rozpálenej panvici. Pridáme maslo a necháme ho peniť tak dlho, kým sa z neho nevytvorí tzv. hnedé maslo. Týmto maslom lyžicou polievame daniela na panvici (môžeme pridať strúčik cesnaku a tymian).
2. Potom mäso preložíme na pekáč a dopečieme v predhriatej rúre pri teplote max. 150°C asi 8 -10 minút. Steaky necháme odpočinúť pri teplote 60 °C asi 10 minút. Daniela pripravujeme na stupeň „medium-rare“.
3. Na omáčku si najskôr pripravíme odvar z korenia. Do malej nádoby nasypeme nové korenie, celé korenie a bobkový list, zalejeme vodou a varíme 5 minút. Potom necháme korenie vylúhovať.
4. Slaninu nakrájame na malé kocky a vyškvaríme. Pridáme k nej očistenú, umytú a na plátky nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a ďalej restujeme.
5. Zalejeme vývarom, pridáme precedený odvar z korenia, červené víno, brusnice, šípkovú marmeládu, citrónovú šťavu, soľ a cukor. Varíme asi 20 minút, aby sa nám chute spojili a zelenina zmäkla.
6. Rozmixujeme dohladka, precedíme a hotovú omáčku ešte povaríme. Nakoniec ju zjemníme vmiešaním kociek vychladeného masla.
7. Na restovanú zeleninu si mrkvu, zeler a slaninu nakrájame na veľmi malé pravidelné kocky, ktoré restujeme na panvici s maslom a tymianom „na zahryznutie“.
2. Potom mäso preložíme na pekáč a dopečieme v predhriatej rúre pri teplote max. 150°C asi 8 -10 minút. Steaky necháme odpočinúť pri teplote 60 °C asi 10 minút. Daniela pripravujeme na stupeň „medium-rare“.
3. Na omáčku si najskôr pripravíme odvar z korenia. Do malej nádoby nasypeme nové korenie, celé korenie a bobkový list, zalejeme vodou a varíme 5 minút. Potom necháme korenie vylúhovať.
4. Slaninu nakrájame na malé kocky a vyškvaríme. Pridáme k nej očistenú, umytú a na plátky nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a ďalej restujeme.
5. Zalejeme vývarom, pridáme precedený odvar z korenia, červené víno, brusnice, šípkovú marmeládu, citrónovú šťavu, soľ a cukor. Varíme asi 20 minút, aby sa nám chute spojili a zelenina zmäkla.
6. Rozmixujeme dohladka, precedíme a hotovú omáčku ešte povaríme. Nakoniec ju zjemníme vmiešaním kociek vychladeného masla.
7. Na restovanú zeleninu si mrkvu, zeler a slaninu nakrájame na veľmi malé pravidelné kocky, ktoré restujeme na panvici s maslom a tymianom „na zahryznutie“.
Slaninový trhanec:
8. Anglickú slaninu si nakrájame na malé kocky a restujeme ju na suchej panvici.
9. Múku preosejeme do misy, pridáme štipku soli, žĺtka a mlieko. Vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme odstáť aspoň 20-30 minút. Z bielkov vymiešame tuhý sneh. Ten spolu s minerálnou vodou zapracujeme do pripraveného cesta.
10. Vo väčšej panvici necháme roztopiť maslo. Vlejeme cesto, ktoré posypeme slaninkou, prikryjeme a do zlatista opečieme z jednej strany. Potom cesto otočíme, vidličkou rozkúskujeme a za stáleho miešania dopečieme.
9. Múku preosejeme do misy, pridáme štipku soli, žĺtka a mlieko. Vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme odstáť aspoň 20-30 minút. Z bielkov vymiešame tuhý sneh. Ten spolu s minerálnou vodou zapracujeme do pripraveného cesta.
10. Vo väčšej panvici necháme roztopiť maslo. Vlejeme cesto, ktoré posypeme slaninkou, prikryjeme a do zlatista opečieme z jednej strany. Potom cesto otočíme, vidličkou rozkúskujeme a za stáleho miešania dopečieme.