Pečený kapor s pučenými zemiakmi
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1 500g
porciovaného čerstvého kapra100g
stolového oleja100g
masla (82 %)10g
kamennej soli5g
mletej paprikymleté čierne korenie
2 000g
zemiakov (varný typ B)150ml
smotany (30%)100g
žltej cibule100g
masla (82 %)20g
kamennej soli20g
petržlenovej vňate200g
anglickej slaniny20g
čerstvého cesnakuPostup prípravy
Príprava kapra:
1. Porciu kapra zbavíme šupín. Následne ich potrieme zmesou oleja, papriky, časťou cesnaku a soli.
2. Kapra pečieme dozlatista na rozohriatej panvici so zmesou oleja a masla. V prípade potreby rybu dopečieme v rúre na 160 °C cca 4 minúty.
3. Počas pečenia kapra na panvici opečieme aj plátky anglickej slaniny a zvyšok cesnaku vrátane celého strúčku, ktorý použijeme na ozdobenie.
2. Kapra pečieme dozlatista na rozohriatej panvici so zmesou oleja a masla. V prípade potreby rybu dopečieme v rúre na 160 °C cca 4 minúty.
3. Počas pečenia kapra na panvici opečieme aj plátky anglickej slaniny a zvyšok cesnaku vrátane celého strúčku, ktorý použijeme na ozdobenie.
Príprava pučených zemiakov:
1. Olúpané, prekrájané zemiaky uvaríme domäkka v osolenej vode. Medzitým orestujeme na drobné kocôčky nakrájanú cibuľku so slaninou.
2. Zemiaky scedíme a následne roztlačíme pučidlom. Pridáme teplú smotanu, cibuľku so slaninou, maslo a krátko vymiešame.
3. Nakoniec, tesne pred podávaním, vmiešame nasekanú alebo na rezančeky nakrájanú listovú zeleninu.
2. Zemiaky scedíme a následne roztlačíme pučidlom. Pridáme teplú smotanu, cibuľku so slaninou, maslo a krátko vymiešame.
3. Nakoniec, tesne pred podávaním, vmiešame nasekanú alebo na rezančeky nakrájanú listovú zeleninu.
Podávanie:
Na nahriaty tanier položíme porciu pučených zemiakov, ktorú doplníme čerstvo upečenou porciou kapra, plátkom slaniny a cesnaku. Na záver všetko podlejeme výpekom z panvice.
Poznámka:
Ďalšie recepty nájdete v knihe Kulinárska inšpirácia, ktorej autorom je šéfkuchár makro Petr Stádník. Kuchárka je v predaji exkluzívne na pobočkách makro.