Vietnamské letné závitky
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
500g
šalátových uhoriek400g
varených lúpaných kreviet300g
vlasových ryžových rezancov300g
lahôdkovej cibule300g
mrkvy250g
ľadového šalátu200g
čerstvých fazuľových klíčkov200g
guľatého ryžového papiera50ml
rybacej omáčky30g
čerstvej mäty30g
zelenej perily30g
čerstvého koriandra30g
thajskej bazalky50ml
vody40ml
rybacej omáčky50g
trstinového cukru40g
ryžového octu20g
tmavého cesnaku70g
limetky na šťavu5g
čerstvých čili papričiekPostup prípravy
Krok 1
Do vlažnej vody pridáme rybaciu omáčku, biely ocot, soľ, trstinový cukor, šťavu z limetky, cesnak a nasekané čili. Omáčku premiešame a necháme odstáť.
Krok 2
Mrkvu, cibuľku a uhorku nakrájame na rezance a osolíme. Rezance namočíme asi na 10 minút do horúcej vody. Krevety krátko povaríme vo vode s rybacou omáčkou a scedíme.
Krok 3
Ryžový papier namočíme do vlažnej vody. Zmäknutý papier vyberieme z vody a preložíme na dosku alebo na utierku.
Krok 4
Na papier vložíme pripravené ingrediencie. Začneme krevetami, pridáme perilu, mrkvu, reďkev, namočené sklenené rezance, šalát, trošku uhorky a nakoniec trochu koriandra a lístok bazalky.
Krok 5
Ingrediencie opatrne zabalíme do papiera (pozor, nech papier nepretrhneme) a po zabalení valček nakrájame.
Krok 6
Závitky servírujeme s pripravenou omáčkou – omáčku rozdelíme do mištičiek a závitky do nej namáčame.
Náš tip:
Mrkvu, ktorá je súčasťou náplne, môžeme na zvýraznenie chuti okrem osolenia naložiť do octu, cukru, soli a rybacej omáčky.