Šafranové rizoto so severským homárom a morskými plodmi
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
350g
ryže Carnaroli400g
severského homára250ml
číreho kuracieho vývaru125ml
suchého bieleho vína100g
paradajok100g
sláviek Jumbo80g
mušlí Vongole90g
masla60g
šalotky60ml
extra panenského olivového oleja1g
listovej zeleniny7g
soľ0,5g
šafranuPostup prípravy
Krok 1
Severského homára môžeme pripravovať v celku alebo ho olúpeme. Vždy však musíme vybrať črievko. Slávky a mušle dôkladne prepláchneme vo vode (niekoľkokrát ju vymeníme), aby sme odplavili piesok.
Krok 2
Ryžu prepláchneme vodou a necháme v cedidle odkvapkať. Šafran namočíme v troške vlažnej vody. Olúpanú šalotku nakrájame nadrobno a orestujeme ju krátko na olivovom oleji len tak, aby zosklovatela.
Krok 3
Vsypeme ryžu, zamiešame a opäť orestujeme. Potom ryžu zalejeme bielym vínom a následne vriacim kuracím vývarom. Pridáme vodu s namočeným šafranom a dochutíme soľou.
Krok 4
Za stáleho miešania varíme na miernom plameni asi 20 minút. Potom pridáme homára, mušle, slávky a už len krátko povaríme. Ryža musí byť zmäknutá a na povrchu s povlakom.
Krok 5
Tesne pred koncom tepelnej úpravy pridáme na kocôčky nakrájané olúpané paradajky (tie sme si najskôr sparili vo vriacej vode a olúpali).
Krok 6
Pevné (vychladené) kúsky masla vmiešame tesne pred podávaním spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou. Rizoto podávame ideálne na nahriatom tanieri.