Grilované krevety na cesnaku a čili s baklažánom a paradajkovým šalátikom
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
20ks
METRO Chef celých kreviet Black tiger2-3strúčiky
METRO Chef cesnaku1ks
menšia čili paprička120ml
METRO Chef extra panenského olivového oleja1ks
METRO Chef baklažán4ks
väčšie paradajky1ks
METRO Chef citrón (šťava z jedného citróna)50ml
červeného vinného octu1ks
trstinový cukor podľa chuti3hrste
METRO Chef poľníčka (valeriánky)1ks
METRO Chef petržlenová vňať1ks
soľPostup prípravy
Krok 1
Krevety osušíme, olúpeme pancier tak, že hlavu ponecháme s telom krevety. Na chrbte ich narežeme a opatrne odstránime črievka.
Krok 2
Krevety pripravujeme na grile, kde sme mriežku zľahka potreli olejom. Grilujeme z oboch strán pomerne rýchlo.
Krok 3
Počas grilovania potierame olejom, v ktorom sme rozmiešali najemno nasekaný cesnak a čili.
Krok 4
Na okraj rozpáleného grilu položíme panvičku, v ktorej máme zmes na potieranie kreviet (olej, cesnak a čili ) a prihodíme olúpané panciere kreviet. Takto sa nám restovaním krásne uvoľnia éterické oleje z pancierov. Do panvičky postupne prekladáme ugrilované krevety a udržujeme v teple. Krevety sa nám takto veľmi dobre dochutia.
Krok 5
Krevety pred servírovaním ešte osolíme a okoreníme. Servírujeme posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.
Krok 6
Baklažán nakrájame na plátky, osolíme a necháme ,,vypotiť“. Potom papierovou utierkou osušíme.
Krok 7
Nasucho opečieme na grile dozlatova (len mriežku opäť zľahka potrieme olejom).
Krok 8
Ešte za tepla ho pokvapkáme citrónovou šťavou a potrieme zmesou z oleja a cesnaku (do olivového oleja vmiešame nastrúhaný alebo pretlačený cesnak). Osolíme a necháme odležať.
Krok 9
Celé paradajky na spodnej časti narežeme do kríža (budú sa nám tak lepšie lúpať) a blanšírujeme vo vriacej vode asi 30 sekúnd. Následne schladíme v ľadovej vode a paradajky olúpeme.
Krok 10
Rozkrojíme ich a zbavíme semienok. Dužinu nakrájame na mesiačiky, vložíme do teplého olivového oleja (olej necháme v hrnci zovrieť a odstavíme) a necháme vychladnúť.
Krok 11
Paradajkový konfit vyberieme pred servírovaním z oleja a dochutíme s nálevom z cukru, červeného octu a soli.
Krok 12
Nakoniec vmiešame poľníček alebo iný druh šalátu.
Vojto radí
Panciere z kreviet, krabov a homárov môžete využiť na prípravu omáčok, polievok, alebo olejov na dochucovanie. Stačí, ak panciere dôkladne zbavíte zvyškov, dobre umyjete, osušíte a upečiete v teplovzdušnej rúre. Potom ich len stačí zaliať horúcim olejom (alebo variť v oleji pri nízkej teplote) a potom nechať niekoľko dní lúhovať a uchovať v sklenenej uzatváracej nádobe. Na polievku či vývar pridajte koreňovú zeleninu a cibuľu.