Gratinovaný homár
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
3
Homár (cca 2kg)100g
mrkvy50g
zeleru50g
zeleniny100g
masla70g
hladkej múky7dc
mlieka3dl
smotany100g
syra Parmigiano reggiano0,2dl
olivového oleja extra virgine COSTA D’ OROmuškátový oriešok
bobkový list
soľ Fleur de Sel
limetka
Postup prípravy
Krok 1
Do veľkého hrnca nalejeme do 2/3 vodu, pridáme do nej koreňovú zeleninu, bobkový list a soľ. Všetko uvedieme do prudkého varu. Hrniec musí byť neustále prikrytý pokrievkou, aby sa v jeho hornej 1/3 vytvorila para.
Krok 2
V takto pripravenom vývare varíme homáre. Vkladáme ich do hrnca po jednom hlavou dole a po ponorení homára do kúpeľa hrniec ihneď opäť prikryjeme pokrievkou.
Krok 3
Po cca 2 minútach prudkého varenia stiahneme oheň na minimum, čím dosiahneme mierny var. Čas varenia je cca 15 minút na 700 g hmotnosti homára.
Krok 4
Takto pripravené homáre vyberieme z vývaru, pozdĺžne ich rozpolíme, z chvostovej časti vyberieme mäso a po rozstrihaní klepiet vyberieme mäso aj z nich. Mäso nakrájame na menšie kúsky.
Krok 5
Pripravíme si bešamelový sós z masla, múky a mlieka. Pridáme smotanu a parmezán.
Krok 6
Na panvicu si dáme olivový olej, na ktorom opečieme vyčistenú ulitu z homára a mäso z homára, ktoré vložíme do tejto ulity.
Krok 7
Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením, potrieme bešamelom, posypeme parmezánom a necháme zapiecť v salamandre či rozohriatej rúre. Na záver všetko dochutíme limetkou.