Pečený králik na horčici so smrčkami a krupicovo-zemiakovou knedľou
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
3000g
chladeného králika (s pečeňou a obličkami)20g
kamennej soli150g
slaniny bez kože5g
bielej cibule5g
čerstvého tymianu Horeca Select100g
masla 82 %100g
bieleho vína – suché50g
smotany 30 %100g
masla 82 %80g
zeleninového vývaru – vlastný30g
čerstvých smrčkov400g
čerstvých fazuliek Fava3g
morskej soli200g
mladej mrkvy s vňaťou10g
žeruchy5g
trstinového cukru – svetlý200g
dehydrovanej krupičky200g
mlieka 1,5 %50g
žĺtkov50g
vajec600g
zemiakov (varný typ B)7g
kamennej soli30g
masla 82 %Postup prípravy
Príprava králika:
Králika odblaníme a rozporciujeme na predné nohy, chrbát a zadné nohy. Jednotlivé časti vykostíme. Vykostený chrbát vytvorí plát, ktorý pozdĺžne prekrojíme. Každá časť má chrbátik s mäsom z rebier.
Príprava fáše:
Mäso z predných nôh zomelieme v mlynčeku 2× po sebe, aby sme dosiahli jemnosť mletého mäsa. Mleté mäso dáme do misky, osolíme, pridáme smotanu, tymian, biele víno a premiešame. Ochutenú fáš vložíme pomocou lyžice do cukrárenského vrecka a rovnomerne nanesieme k vykostenému chrbtu. Chrbát uzavrieme tak, že mäso z brušnej časti prekryjeme cez fáš a celý závitok zabalíme do alobalu a dotiahneme. Pečieme v konvektomate na 160 °C asi 10 minút. Ak máme k dispozícii ihlu s teplomerom, vpichneme ju do stredu mäsa a pomaly pečieme do 58 °C (jadro mäsa). Po upečení ho necháme mierne vychladnúť. Vychladnuté mäso zbavíme alobalu a tesne pred servírovaním krájame na kolieska. Každé samostatne po obvode opečieme na panvici s maslom.
Príprava mäsa a šťavy:
Zadné nohy králika vykostíme a prešpikujeme pravidelnými plátkami slaniny. Mäso potrieme horčicou, osolíme a zavinieme. Motúzikom mäso zviažeme, vložíme na pekáč s orestovanou cibuľou so slaninou a pečieme na 165 °C asi 40 minút. Počas pečenia mäso podlievame teplou vodou a obraciame. Hneď ako je mäso mäkké, vyberieme ho. Výpek vyrestujeme na tuk, pridáme demi-glace, zvyšné biele víno a dochutíme soľou. Precedíme a nakoniec postupne vmiešame kocôčky vychladnutého masla. Tým šťavu zahustíme a zároveň zjemníme. Mäso zbavíme špagátika a vložíme ho späť do šťavy. Pred servírovaním mäso nakrájame na plátky. Vzhľadom na to, že králika kúpime aj s pečeňou a obličkami, použijeme ich v našom recepte. Obe vnútornosti tesne pred servírovaním sprudka opečieme na panvici s maslom a soľou.
Príprava knedle:
Deň dopredu uvarené a olúpané zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle. Mlieko privedieme do varu, zasypeme krupičkou, sparíme ju a ponecháme vychladnúť. Potom pridáme vajcia, žĺtky, soľ a zmes opatrne premiešame, netlačíme. Navážime pravidelné diely cesta, z ktorých vytvarujeme valčeky asi 10 cm dlhé. Aby sa lepšie tvarovali, zabalíme ich do potravinovej fólie (určenej na varenie) a varíme ich ťahaním na 80 °C asi 10 – 12 minút. Po uvarení fóliu odstránime, valčeky nakrájame na 3 cm dlhé dieliky a potrieme rozpusteným maslom. Pri servírovaní ich už len naparíme.
Príprava smrčkov a zeleniny:
Čerstvé smrčky povaríme v zeleninovom vývare a nakrájame ich na kolieska. Vývar zo smrčkov použijeme do šťavy. Čerstvé fava fazuľky vylúpneme zo struku a každé zrno zbavíme šupky. Takto pripravené fazuľky krátko sparíme v zeleninovom vývare na zhryz. Mladú mrkvičku sparíme, olúpeme a nakrájame na hrubšie kúsky. Nakrájané smrčky orestujeme na masle so soľou spoločne s fazuľkami a mrkvičkou. Zeleninu mierne ochutíme cukrom.
Servírovanie:
Na nahriaty tanier najskôr nalejeme lyžicou šťavu stredom taniera. K ľavej strane taniera poskladáme zeleninu s dielikmi knedle, na pravú stranu taniera položíme rez opečeného chrbta s fášou a rez pečeného králika. Pokrm doplníme doružova opečenou králičou obličkou, pečienkami a vetvičkami žeruchy.