Králik na smotane s hrnčekovými knedľami
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
4ks
králičie stehná alebo 1 celý králik120g
METRO Chef anglická slanina lisovaná10g
soľ1g
METRO Chef čierne korenie celé (do mlynčeka)40ml
METRO Chef olej slnečnicový200g
METRO Chef mrkvy180g
zeleru a petržlenu60g
cibuľa½ks
červeného jablka (100 g)500ml
králičieho alebo hydinového vývaru100g
ARO masla8ks
METRO Chef čierne korenie5ks
nové korenie celé3ks
METRO Chef bobkový list 40g
METRO Chef plnotučnej horčice50g
cukru40ml
octu1ks
METRO Chef citróna250ml
METRO Chef smotany na šľahanie 15g
soľ kamennáHrnčekové knedle:
4ks
žemle alebo rožky160g
hrubej múky250g
ARO plnotučného mlieka alebo podľa potreby100g
ARO masla2ks
METRO Chef vajcia voľný výbeh60g
METRO Chef šampiňónov (biele, hnedé)50g
METRO Chef šunky špeciál25g
METRO Chef petržlenovej vňate50g
METRO Chef bravčovej masti Postup prípravy
Králik na smotane:
1. Králičie stehná prešpikujeme slaninou, osolíme, okoreníme a opečieme zo všetkých strán na oleji prípadne masti. Mäso vyberieme. Pozn. ak použijeme celého králika, tak ho najskôr naporciujeme. Stehná našpikujeme a skelet použijeme na prípravu vývaru. Chrbát/králičí valček odložíme.
2. Zvyšnú slaninu, očistenú koreňovú zeleninu (mrkvu, zeler, petržlen) a cibuľu nakrájame na menšie kocky, jablko nakrájame na väčšie kúsky. Na výpeku z králika restujeme najskôr slaninu nakrájanú na kocky. Po chvíli pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen a 5 minút restujeme.
3. Pridáme asi 50 g masla, cibuľu nakrájanú na kocky, jablko na väčšie kúsky a krátko restujeme. Potom primiešame horčicu, posypeme cukrom, ktorý necháme skaramelizovať a pokvapkáme octom.
4. Pridáme dužinu z citróna nakrájanú na kúsky, podlejeme vývarom, pridáme divé korenie (bobkový list, celé čierne a nové korenie) zabalené v plátne (gáze) a opečené mäso. Zakryjeme pokrievkou, vložíme do rúry a pri teplote 165 °C dusíme domäkka asi 1 hodinu. Podľa potreby podlievame vývarom.
5. Potom mäso aj balíček s korením vyberieme a omáčku rozmixujeme dohladka. Pridáme smotanu a prevaríme. Ak je príliš hustá, zriedime ju vývarom alebo smotanou (naopak ak riedka, tak ju môžeme prihustiť múkou rozmiešanou v smotane). Podľa potreby dochutíme cukrom, citrónovou kôrou a šťavou a soľou. Mäso s kúskom masla vložíme späť do omáčky a krátko prehrejeme.
2. Zvyšnú slaninu, očistenú koreňovú zeleninu (mrkvu, zeler, petržlen) a cibuľu nakrájame na menšie kocky, jablko nakrájame na väčšie kúsky. Na výpeku z králika restujeme najskôr slaninu nakrájanú na kocky. Po chvíli pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen a 5 minút restujeme.
3. Pridáme asi 50 g masla, cibuľu nakrájanú na kocky, jablko na väčšie kúsky a krátko restujeme. Potom primiešame horčicu, posypeme cukrom, ktorý necháme skaramelizovať a pokvapkáme octom.
4. Pridáme dužinu z citróna nakrájanú na kúsky, podlejeme vývarom, pridáme divé korenie (bobkový list, celé čierne a nové korenie) zabalené v plátne (gáze) a opečené mäso. Zakryjeme pokrievkou, vložíme do rúry a pri teplote 165 °C dusíme domäkka asi 1 hodinu. Podľa potreby podlievame vývarom.
5. Potom mäso aj balíček s korením vyberieme a omáčku rozmixujeme dohladka. Pridáme smotanu a prevaríme. Ak je príliš hustá, zriedime ju vývarom alebo smotanou (naopak ak riedka, tak ju môžeme prihustiť múkou rozmiešanou v smotane). Podľa potreby dochutíme cukrom, citrónovou kôrou a šťavou a soľou. Mäso s kúskom masla vložíme späť do omáčky a krátko prehrejeme.
Hrnčekové knedle:
6. Žemle nakrájame na kocky, osmažíme na asi 50 g masla, osolíme a vložíme do misy.
7. Z múky, mlieka a žĺtkov vypracujeme hladké cesto.
8. Na malé kúsky nakrájané šampiňóny restujeme na panvici s trochou oleja alebo masla.
9. Šunku nakrájame na malé kocky a spolu so šampiňónmi a nasekanou petržlenovou vňaťou pridáme k osmaženej žemli. Prilejeme cesto, osolíme a premiešame.
10. Nakoniec opatrne vmiešame sneh z bielkov. Hrnčeky vytrieme masťou, vysypeme hrubou múkou a až po okraj naplníme zmesou.
11. Vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme vo vodnom kúpeli pod pokrievkou asi 25-35 minút.
7. Z múky, mlieka a žĺtkov vypracujeme hladké cesto.
8. Na malé kúsky nakrájané šampiňóny restujeme na panvici s trochou oleja alebo masla.
9. Šunku nakrájame na malé kocky a spolu so šampiňónmi a nasekanou petržlenovou vňaťou pridáme k osmaženej žemli. Prilejeme cesto, osolíme a premiešame.
10. Nakoniec opatrne vmiešame sneh z bielkov. Hrnčeky vytrieme masťou, vysypeme hrubou múkou a až po okraj naplníme zmesou.
11. Vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme vo vodnom kúpeli pod pokrievkou asi 25-35 minút.