Králik na smotane s hrnčekovými knedľami

Čas prípravy2 - 2,5 hod
Náročnosťstredná
Počet porcií4

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
4ks
králičie stehná alebo 1 celý králik
120g
METRO Chef anglická slanina lisovaná
10g
soľ
1g
METRO Chef čierne korenie celé (do mlynčeka)
40ml
METRO Chef olej slnečnicový
200g
METRO Chef mrkvy
180g
zeleru a petržlenu
60g
cibuľa
½ks
červeného jablka (100 g)
500ml
králičieho alebo hydinového vývaru
100g
ARO masla
8ks
METRO Chef čierne korenie
5ks
nové korenie celé
3ks
METRO Chef bobkový list 
40g
METRO Chef plnotučnej horčice
50g
cukru
40ml
octu
1ks
METRO Chef citróna
250ml
METRO Chef smotany na šľahanie 
15g
soľ kamenná
Hrnčekové knedle:
4ks
žemle alebo rožky
160g
hrubej múky
250g
ARO plnotučného mlieka alebo podľa potreby
100g
ARO masla
2ks
METRO Chef vajcia voľný výbeh
60g
METRO Chef šampiňónov (biele, hnedé)
50g
METRO Chef šunky špeciál
25g
METRO Chef petržlenovej vňate
50g
METRO Chef bravčovej masti 

Postup prípravy

Králik na smotane:
1. Králičie stehná prešpikujeme slaninou, osolíme, okoreníme a opečieme zo všetkých strán na oleji prípadne masti. Mäso vyberieme. Pozn. ak použijeme celého králika, tak ho najskôr naporciujeme. Stehná našpikujeme a skelet použijeme na prípravu vývaru. Chrbát/králičí valček odložíme.
2. Zvyšnú slaninu, očistenú koreňovú zeleninu (mrkvu, zeler, petržlen) a cibuľu nakrájame na menšie kocky, jablko nakrájame na väčšie kúsky. Na výpeku z králika restujeme najskôr slaninu nakrájanú na kocky. Po chvíli pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen a 5 minút restujeme.
3. Pridáme asi 50 g masla, cibuľu nakrájanú na kocky, jablko na väčšie kúsky a krátko restujeme. Potom primiešame horčicu, posypeme cukrom, ktorý necháme skaramelizovať a pokvapkáme octom.
4. Pridáme dužinu z citróna nakrájanú na kúsky, podlejeme vývarom, pridáme divé korenie (bobkový list, celé čierne a nové korenie) zabalené v plátne (gáze) a opečené mäso. Zakryjeme pokrievkou, vložíme do rúry a pri teplote 165 °C dusíme domäkka asi 1 hodinu. Podľa potreby podlievame vývarom.
5. Potom mäso aj balíček s korením vyberieme a omáčku rozmixujeme dohladka. Pridáme smotanu a prevaríme. Ak je príliš hustá, zriedime ju vývarom alebo smotanou (naopak ak riedka, tak ju môžeme prihustiť múkou rozmiešanou v smotane). Podľa potreby dochutíme cukrom, citrónovou kôrou a šťavou a soľou. Mäso s kúskom masla vložíme späť do omáčky a krátko prehrejeme.
Hrnčekové knedle:
6. Žemle nakrájame na kocky, osmažíme na asi 50 g masla, osolíme a vložíme do misy.
7. Z múky, mlieka a žĺtkov vypracujeme hladké cesto.
8. Na malé kúsky nakrájané šampiňóny restujeme na panvici s trochou oleja alebo masla.
9. Šunku nakrájame na malé kocky a spolu so šampiňónmi a nasekanou petržlenovou vňaťou pridáme k osmaženej žemli. Prilejeme cesto, osolíme a premiešame.
10. Nakoniec opatrne vmiešame sneh z bielkov. Hrnčeky vytrieme masťou, vysypeme hrubou múkou a až po okraj naplníme zmesou.
11. Vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme vo vodnom kúpeli pod pokrievkou asi 25-35 minút.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s králičím mäsom

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich