Králik cibuliar
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1400g
králičieho mäsa200g
mrkvy200g
zeleru150g
koreňovej zeleniny150g
žltej cibule100g
póru100g
zeleru20g
soličierne mleté korenie, nové korenie, bobkový list
200g
žltej cibule500ml
hydinového vývaru50ml
kuracieho demi-glace20ml
slnečnicového olejasoľ, čerstvý tymián
300g
šalotky50ml
olivového olejasoľ
150g
žltej cibule30g
hladkej múky250ml
oleja na smaženie100g
hladkej múky100g
vajec100ml
sódovky50g
ľadovej triešte20g
zemiakového škrobu100g
červenej cibule200g
žltej cibuleolej na vypražanie
50g
vyprážanej cibule50g
jemnej strúhanky25g
masla (82 %)soľ
250g
šalotky50ml
extra panenského olivového oleja50ml
suchého bieleho vína40g
cukru400g
lahôdkovej cibule300ml
zeleninového vývaru50g
masla 82%soľ
50g
baby špenátuolej na vyprážanie
listový petržlen
Postup prípravy
Príprava králika:
1. Očisteného králika vložíme do pripraveného zeleninového vývaru a pozvoľna varíme do zmäknutia mäsa.
2. Uvareného králika vyberieme z vývaru a oberieme mäso.
2. Uvareného králika vyberieme z vývaru a oberieme mäso.
Poznámka:
Výhodou tejto úpravy je, že mäso zostane šťavnaté a nemusíme používať bôčik.
Cibuľový vývar:
Cibuľu nakrájame na rezančeky a orestujeme na oleji dozlatista. Prilejeme kurací vývar, demi-glace, čerstvý tymian a necháme vylúhovať.
Pečená šalotka:
Neolúpanej šalotke skrojíme korienok, vložíme ich na alobal, pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme a pečieme v rúre na 180 °C cca 15 minút. Vychladnutú šalotku prstami vylúpneme zo šupky osolíme a môžeme servírovať.
Cibuľové krúžky:
Olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska asi 5 mm hrubé. Obalíme ich najskôr v hladkej múke a následne v cestíčku pripravenom z múky, vajec, škrobu, sódovky a ľadovej triešte. Krúžky vyprážame vo vopred ohriatom oleji na 170 °C dozlatista. Vyprážané krúžky necháme odkvapkať na papierovej utierke.
Cibuľové čipsy:
Olúpanú červenú cibuľu nakrájame pozdĺžne na tenké plátky a sušíme ich v sušičke (na ovocie či zeleninu); najlepšie deň vopred.
Smažená cibuľa:
Olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska a vyprážame dozlatista v oleji ohriatom na 170 °C.
Cibuľová strúhanka:
Časť vyprážanej cibule vložíme do mixéra spoločne s preosiatou a na masle orestovanou strúhankou a rozmixujeme. Hotovú cibuľovú strúhanku osolíme.
Restovaná šalotka:
Olúpanú šalotku nakrájame pozdĺžne na výseky, ktoré orestujeme na olivovom oleji dosklovita. Pridáme cukor, necháme ho skaramelizovať a následne zalejeme bielym vínom. Tekutinu necháme odvariť.
Lahôdková cibuľka:
Umytú lahôdkovú cibuľku skrojíme a vložíme do zeleninového vývaru, v ktorom ju uvaríme na zhryz.
Špenátové čipsy:
Listy baby špenátu vypražíme po jednom lístku tak, aby zostal jasne zelený. Necháme ho odkvapkať na papierovej utierke.
Servírovanie:
1. Na stred taniera nalejeme cibuľový vývar, doň preložíme guľaté zemiakové knedličky z klasického zemiakového cesta, k nim naaranžujeme kúsky vareného mäsa z králika, pečenú šalotku, vo vývare uvarenú cibuľku a vyprážanú cibuľku.
2. Vyprážané cibuľové krúžky priložíme zboku k zemiakovým guľkám, ktoré následne posypeme strúhankou.
3. Potom dekorujeme cibuľovými čipsami, lístkami vyprážaného špenátu a petržlenovou vňaťou.
2. Vyprážané cibuľové krúžky priložíme zboku k zemiakovým guľkám, ktoré následne posypeme strúhankou.
3. Potom dekorujeme cibuľovými čipsami, lístkami vyprážaného špenátu a petržlenovou vňaťou.
Poznámka:
K tomuto pokrmu sme zvolili guľaté zemiakové knedle, rovnako výborne budú ale ku králikovi chutiť napr. opečené šúľance.