Králik cibuliar

Králik cibuliar
Čas prípravy3 hod
NáročnosťŤažká
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
1400g
králičieho mäsa
200g
mrkvy
200g
zeleru
150g
koreňovej zeleniny
150g
žltej cibule
100g
póru
100g
zeleru
20g
soli
čierne mleté korenie, nové korenie, bobkový list
200g
žltej cibule
500ml
hydinového vývaru
50ml
kuracieho demi-glace
20ml
slnečnicového oleja
soľ, čerstvý tymián
300g
šalotky
50ml
olivového oleja
soľ
150g
žltej cibule
30g
hladkej múky
250ml
oleja na smaženie
100g
hladkej múky
100g
vajec
100ml
sódovky
50g
ľadovej triešte
20g
zemiakového škrobu
100g
červenej cibule
200g
žltej cibule
olej na vypražanie 
50g
vyprážanej cibule
50g
 jemnej strúhanky
25g
masla (82 %)
soľ
250g
šalotky
50ml
extra panenského olivového oleja
50ml
suchého bieleho vína
40g
cukru
400g
lahôdkovej cibule
300ml
zeleninového vývaru
50g
masla 82%
soľ
50g
baby špenátu
olej na vyprážanie
listový petržlen

Postup prípravy

Príprava králika:
1. Očisteného králika vložíme do pripraveného zeleninového vývaru a pozvoľna varíme do zmäknutia mäsa.
2. Uvareného králika vyberieme z vývaru a oberieme mäso.
Poznámka:
Výhodou tejto úpravy je, že mäso zostane šťavnaté a nemusíme používať bôčik.
Cibuľový vývar:
Cibuľu nakrájame na rezančeky a orestujeme na oleji dozlatista. Prilejeme kurací vývar, demi-glace, čerstvý tymian a necháme vylúhovať.
Pečená šalotka:
Neolúpanej šalotke skrojíme korienok, vložíme ich na alobal, pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme a pečieme v rúre na 180 °C cca 15 minút. Vychladnutú šalotku prstami vylúpneme zo šupky osolíme a môžeme servírovať.
Cibuľové krúžky:
Olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska asi 5 mm hrubé. Obalíme ich najskôr v hladkej múke a následne v cestíčku pripravenom z múky, vajec, škrobu, sódovky a ľadovej triešte. Krúžky vyprážame vo vopred ohriatom oleji na 170 °C dozlatista. Vyprážané krúžky necháme odkvapkať na papierovej utierke.
Cibuľové čipsy:
Olúpanú červenú cibuľu nakrájame pozdĺžne na tenké plátky a sušíme ich v sušičke (na ovocie či zeleninu); najlepšie deň vopred.
Smažená cibuľa:
Olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska a vyprážame dozlatista v oleji ohriatom na 170 °C.
Cibuľová strúhanka:
Časť vyprážanej cibule vložíme do mixéra spoločne s preosiatou a na masle orestovanou strúhankou a rozmixujeme. Hotovú cibuľovú strúhanku osolíme.
Restovaná šalotka:
Olúpanú šalotku nakrájame pozdĺžne na výseky, ktoré orestujeme na olivovom oleji dosklovita. Pridáme cukor, necháme ho skaramelizovať a následne zalejeme bielym vínom. Tekutinu necháme odvariť.
Lahôdková cibuľka:
Umytú lahôdkovú cibuľku skrojíme a vložíme do zeleninového vývaru, v ktorom ju uvaríme na zhryz.
Špenátové čipsy:
Listy baby špenátu vypražíme po jednom lístku tak, aby zostal jasne zelený. Necháme ho odkvapkať na papierovej utierke.
Servírovanie:
1. Na stred taniera nalejeme cibuľový vývar, doň preložíme guľaté zemiakové knedličky z klasického zemiakového cesta, k nim naaranžujeme kúsky vareného mäsa z králika, pečenú šalotku, vo vývare uvarenú cibuľku a vyprážanú cibuľku.
2. Vyprážané cibuľové krúžky priložíme zboku k zemiakovým guľkám, ktoré následne posypeme strúhankou.
3. Potom dekorujeme cibuľovými čipsami, lístkami vyprážaného špenátu a petržlenovou vňaťou.
Poznámka:
K tomuto pokrmu sme zvolili guľaté zemiakové knedle, rovnako výborne budú ale ku králikovi chutiť napr. opečené šúľance.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s králičím mäsom

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich