Guľôčky z králičieho mäsa s kukuričným pyré a zeleninou
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1400g
králičieho mäsa300g
bravčového bôčika bez kosti500ml
mlieka 1,5%50g
žĺtkov20g
kamennej soličierne mleté korenie
500g
zemiakov (varný typ B)500g
mrkvy500g
muškátovej tekvice500ml
zeleninového vývaru100g
masla 82%soľ
500g
cukrovej kukurice110g
banánovej šalotky150g
masla (82 %)50ml
extra panenského olivového olejasoľ
listový petržlen
Postup prípravy
Príprava mäsa:
1. Králika vykostíme a mäso zbavíme šliach. Očistené králičie mäso spolu s bravčovým bôčikom nakrájame a pomelieme. Mäso na mletie musí byť dôkladne vychladené.
2. Časť pomletého králičieho mäsa zmiešame so soľou, studeným mliekom, žĺtkom a čiernym mletým korením a vypracujeme z neho takzvaný prát. Potom do prátu pridáme zvyšné pomleté mäso a premiešame.
3. Z vymiešanej hmoty vytvarujeme malú placku, ktorú opečieme a ochutnáme. Ak je mäso správne dochutené, vytvarujeme z mäsa guľky s hmotnosťou cca 25 g.
4. Hotové guľky pečieme v rúre predhriatej na 170 °C cca 7 minút.
2. Časť pomletého králičieho mäsa zmiešame so soľou, studeným mliekom, žĺtkom a čiernym mletým korením a vypracujeme z neho takzvaný prát. Potom do prátu pridáme zvyšné pomleté mäso a premiešame.
3. Z vymiešanej hmoty vytvarujeme malú placku, ktorú opečieme a ochutnáme. Ak je mäso správne dochutené, vytvarujeme z mäsa guľky s hmotnosťou cca 25 g.
4. Hotové guľky pečieme v rúre predhriatej na 170 °C cca 7 minút.
Príprava zeleniny:
1. Z olúpaných zemiakov, mrkvy a tekvice vykrajovačkou vykrojíme guľky, ktoré uvaríme na zhryz v zeleninovom vývare. Pre lepšiu chuť môžeme pridať aj kúsok masla.
2.Pred podávaním zeleninové guľky krátko orestujeme na masle spoločne s guľkami mäsa.
2.Pred podávaním zeleninové guľky krátko orestujeme na masle spoločne s guľkami mäsa.
Náš tip:
Ak si chceme uľahčiť prácu, zeleninu najskôr uvaríme a až potom z nej vykrajujeme guľky.
Príprava pyré:
1. Očistenú a nakrájanú šalotku orestujeme na masle, pridáme kukuricu a varíme domäkka cca 10 minút. Potom kukuricu rozmixujeme na hladké pyré, do ktorého vmixujeme kocky vychladeného masla.
2. V závere prípravy prilejeme trochu olivového oleja, ktorý pridá pyré na lesku. Všetko dochutíme soľou a prepasírujeme.
2. V závere prípravy prilejeme trochu olivového oleja, ktorý pridá pyré na lesku. Všetko dochutíme soľou a prepasírujeme.
Servírovanie:
Na stred teplého taniera servírujeme jemné pyré, do ktorého striedavo aranžujeme teplé guľky mäsa a zeleniny. Pokrm doplníme lístkami petržlenu.
Tip šéfkuchára:
Ak si chceme zjednodušiť prácu, zeleninu najskôr uvaríme a potom z nej vykrajujeme guľôčky.