Pečené jarné kuriatko so žemľovou plnkou a fazuľovým šalátom so sójou
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1875g
jarných kuriatok150g
masla 82 %20g
kamennej soli400g
žemlí150ml
mlieka 1,5 %100g
masla 82 %75g
cibule100g
vajec3g
soli0,01g
muškátového orieška300g
bielej fazule150g
sóje300g
mrazenej fazule fava50g
petržlenovej vňate500ml
zeleninového vývaruvlastnej výroby100g
masla 82 %20g
cesnaku2g
soli30g
bieleho vínneho octu10g
krupicového cukruvýpek z kuraťa
60g
hladkej múky500g
kuracieho vývaruvlastnej výrobyPostup prípravy
Príprava plnky:
1. Žemľu nakrájame na kocky (1,5 cm), zapečieme a vložíme do misy.
2. Potom kocky zvlhčíme mliekom.
3. Ošúpanú cibuľu nakrájame najemno a zľahka orestujeme na časti masla.
4. Umytú petržlenovú vňať pokrájame a spolu s cibuľou pridáme k žemli.
5. Žĺtky vyšľaháme do peny spolu so zvyšným maslom a nastrúhaným muškátovým orieškom, potom ich ľahko vmiešame do žemľovej zmesi.
6. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh, ktorý ochutíme soľou a opatrne ho zmiešame so zmesou.
7. Plnku vložíme do vymasteného pekáča alebo formy a pečieme v predhriatej rúre na 170 °C asi 30 minút.
8. Dĺžka pečenia závisí od výšky pripravovanej plnky – správne upečená plnka je prepečená a na povrchu zlatistá.
9. Pred servírovaním nakrájané porcie regenerujeme v konvektomate.
2. Potom kocky zvlhčíme mliekom.
3. Ošúpanú cibuľu nakrájame najemno a zľahka orestujeme na časti masla.
4. Umytú petržlenovú vňať pokrájame a spolu s cibuľou pridáme k žemli.
5. Žĺtky vyšľaháme do peny spolu so zvyšným maslom a nastrúhaným muškátovým orieškom, potom ich ľahko vmiešame do žemľovej zmesi.
6. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh, ktorý ochutíme soľou a opatrne ho zmiešame so zmesou.
7. Plnku vložíme do vymasteného pekáča alebo formy a pečieme v predhriatej rúre na 170 °C asi 30 minút.
8. Dĺžka pečenia závisí od výšky pripravovanej plnky – správne upečená plnka je prepečená a na povrchu zlatistá.
9. Pred servírovaním nakrájané porcie regenerujeme v konvektomate.
Príprava mäsa:
1. Očistené kuriatka pozdĺžne prekrojíme na polovice a osolíme z oboch strán.
2. Polovičky preložíme do pekáča, poukladáme na ne plátky masla a vložíme do rúry vopred vyhriatej na 190 °C.
3. Kuriatka zapečieme cca 10 minút a potom teplotu znížime na 170 °C.
4. Pečieme domäkka a dozlata. Podľa potreby počas pečenia mäso polievame výpekom a podlievame teplým vývarom alebo vodou.
5. Po upečení kuriatka preložíme do gastronádoby a výpek prelejeme do kastrólika.
2. Polovičky preložíme do pekáča, poukladáme na ne plátky masla a vložíme do rúry vopred vyhriatej na 190 °C.
3. Kuriatka zapečieme cca 10 minút a potom teplotu znížime na 170 °C.
4. Pečieme domäkka a dozlata. Podľa potreby počas pečenia mäso polievame výpekom a podlievame teplým vývarom alebo vodou.
5. Po upečení kuriatka preložíme do gastronádoby a výpek prelejeme do kastrólika.
Príprava šťavy:
1. Z výpeku odvaríme všetku tekutinu a za stáleho miešania a občasného zastreknutia vodou ho vyrestujeme na tuk do zlatistej farby
2. Znížime príkon tepla, následne výpek zaprášime hladkou múkou a orestujeme ju dozlata.
3. Potom všetko zalejeme kuracím vývarom, prevaríme približne 8 minút, precedíme a podľa potreby dochutíme soľou.
4. Šťava je lesklá, zlatistá a len zľahka zahustená.
2. Znížime príkon tepla, následne výpek zaprášime hladkou múkou a orestujeme ju dozlata.
3. Potom všetko zalejeme kuracím vývarom, prevaríme približne 8 minút, precedíme a podľa potreby dochutíme soľou.
4. Šťava je lesklá, zlatistá a len zľahka zahustená.
Príprava prílohy:
1. Bielu fazuľu a sóju preberieme, oddelene prepláchneme a necháme zaliate vodou v chladničke napučať, najlepšie cez noc.
2. Druhý deň zalejeme zeleninovým vývarom a uvaríme na zhryz.
3. Fava fazuľu narežeme a odstránime šupku.
4. Čisté zrnká orestujeme na masle spolu so strukovinami a nastrúhaným cesnakom.
5. Na záver zmes ochutíme vínnym octom, soľou a cukrom a podávame.
2. Druhý deň zalejeme zeleninovým vývarom a uvaríme na zhryz.
3. Fava fazuľu narežeme a odstránime šupku.
4. Čisté zrnká orestujeme na masle spolu so strukovinami a nastrúhaným cesnakom.
5. Na záver zmes ochutíme vínnym octom, soľou a cukrom a podávame.
Komentár tímu makro Akademie
1. Pokrm je koncipovaný tak, aby bol pre personál jednoduchý na prípravu i výdaj.
2. Kuriatko pečieme už rozpolené, plnku pripravujeme oddelene v pekáči.
3. Ako prílohu sme zvolili jednoduchý teplý šalát z fazule a sóje bohatý na vlákninu, ktorá prospieva zdraviu.
4. Neodmysliteľnou súčasťou pokrmu je mäsová šťava pripravená z výpeku kuriatok.
2. Kuriatko pečieme už rozpolené, plnku pripravujeme oddelene v pekáči.
3. Ako prílohu sme zvolili jednoduchý teplý šalát z fazule a sóje bohatý na vlákninu, ktorá prospieva zdraviu.
4. Neodmysliteľnou súčasťou pokrmu je mäsová šťava pripravená z výpeku kuriatok.