Pečené jarné kuriatko so žemľovou plnkou a fazuľovým šalátom so sójou

Pečené jarné kuriatko so žemľovou plnkou a fazuľovým šalátom so sójou
Čas prípravy2 hod 30 min
NáročnosťĽahká
Počet porcií10

Čo budete potrebovať?

MnožstvoIngrediencie
1875g
jarných kuriatok
150g
masla 82 %
20g
kamennej soli
400g
žemlí
150ml
mlieka 1,5 %
100g
masla 82 %
75g
cibule
100g
vajec
3g
soli
0,01g
muškátového orieška
300g
bielej fazule
150g
sóje
300g
mrazenej fazule fava
50g
petržlenovej vňate
500ml
zeleninového vývaruvlastnej výroby
100g
masla 82 %
20g
cesnaku
2g
soli
30g
bieleho vínneho octu
10g
krupicového cukru
výpek z kuraťa
60g
hladkej múky
500g
kuracieho vývaruvlastnej výroby

Postup prípravy

Príprava plnky:
1. Žemľu nakrájame na kocky (1,5 cm), zapečieme a vložíme do misy. 
2. Potom kocky zvlhčíme mliekom.
3. Ošúpanú cibuľu nakrájame najemno a zľahka orestujeme na časti masla.
4. Umytú petržlenovú vňať pokrájame a spolu s cibuľou pridáme k žemli.
5. Žĺtky vyšľaháme do peny spolu so zvyšným maslom a nastrúhaným muškátovým orieškom, potom ich ľahko vmiešame do žemľovej zmesi.
6. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh, ktorý ochutíme soľou a opatrne ho zmiešame so zmesou.
7. Plnku vložíme do vymasteného pekáča alebo formy a pečieme v predhriatej rúre na 170 °C asi 30 minút.
8. Dĺžka pečenia závisí od výšky pripravovanej plnky – správne upečená plnka je prepečená a na povrchu zlatistá.
9. Pred servírovaním nakrájané porcie regenerujeme v konvektomate.
Príprava mäsa:
1. Očistené kuriatka pozdĺžne prekrojíme na polovice a osolíme z oboch strán.
2. Polovičky preložíme do pekáča, poukladáme na ne plátky masla a vložíme do rúry vopred vyhriatej na 190 °C.
3. Kuriatka zapečieme cca 10 minút a potom teplotu znížime na 170 °C.
4. Pečieme domäkka a dozlata. Podľa potreby počas pečenia mäso polievame výpekom a podlievame teplým vývarom alebo vodou.
5. Po upečení kuriatka preložíme do gastronádoby a výpek prelejeme do kastrólika.
Príprava šťavy:
1. Z výpeku odvaríme všetku tekutinu a za stáleho miešania a občasného zastreknutia vodou ho vyrestujeme na tuk do zlatistej farby
2. Znížime príkon tepla, následne výpek zaprášime hladkou múkou a orestujeme ju dozlata.
3. Potom všetko zalejeme kuracím vývarom, prevaríme približne 8 minút, precedíme a podľa potreby dochutíme soľou.
4. Šťava je lesklá, zlatistá a len zľahka zahustená.
Príprava prílohy:
1. Bielu fazuľu a sóju preberieme, oddelene prepláchneme a necháme zaliate vodou v chladničke napučať, najlepšie cez noc. 
2. Druhý deň zalejeme zeleninovým vývarom a uvaríme na zhryz. 
3. Fava fazuľu narežeme a odstránime šupku.
4. Čisté zrnká orestujeme na masle spolu so strukovinami a nastrúhaným cesnakom.
5. Na záver zmes ochutíme vínnym octom, soľou a cukrom a podávame.
Komentár tímu makro Akademie
1. Pokrm je koncipovaný tak, aby bol pre personál jednoduchý na prípravu i výdaj.
2. Kuriatko pečieme už rozpolené, plnku pripravujeme oddelene v pekáči.
3. Ako prílohu sme zvolili jednoduchý teplý šalát z fazule a sóje bohatý na vlákninu, ktorá prospieva zdraviu.
4. Neodmysliteľnou súčasťou pokrmu je mäsová šťava pripravená z výpeku kuriatok.
Pre vás
ZÍSKAJTE METRO KARTU
Objavujte viac ako 30 tisíc produktov pod jednou strechou  pre profesionálov a všetkých milovníkov jedla.
Získať  METRO kartu
METRO NEWSLETTER
Nenechajte si ujsť informácie o novinkách, akciové ponuky, tipy  pre vaše nákupy alebo trendy a inšpiratívne recepty.
Chcem odoberať newsletter
Ďalšie recepty s hydinou

Objavte ich
Všetky naše recepty

Objavte ich
Všetky položky v sortimente

Objavte ich