Pečená kačka s opečenými knedličkami s vajcami a červenou repou
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
5kg
chladenej kačky20g
celej rasce30g
soli1200g
žemľových knedličiek20
vajec100ml
slnečnicového oleja200g
masla20g
čerstvej pažítky20g
soli700ml
hydinového vývaru vlastnej výroby100ml
výpeku z kačky30g
hladkej múky2g
soli1000g
varenej červenej repy100ml
vínneho octu30g
cukru kryštál1g
horčičného semienka15g
soliPostup prípravy
Mäso:
1. Dobre očistenú kačku umyjeme, osolíme, posypeme rascou a vložíme do gastronádoby prsiami nahor. Mierne ju podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a pečieme v konvektomate alebo rúre približne 90 minút pri teplote 165 °C.
2. Počas pečenia kačku podlievame vodou, prelievame výpekom a odoberáme prebytočný tuk.
3. Pečenú kačku preložíme do čistej gastronádoby. Po vychladnutí ju porciujeme a čiastočne vykosťujeme – na porciu vždy dáme časť pŕs a stehna.
4. Pri servírovaní mäso rozpekáme pod grilom dochrumkava.
2. Počas pečenia kačku podlievame vodou, prelievame výpekom a odoberáme prebytočný tuk.
3. Pečenú kačku preložíme do čistej gastronádoby. Po vychladnutí ju porciujeme a čiastočne vykosťujeme – na porciu vždy dáme časť pŕs a stehna.
4. Pri servírovaní mäso rozpekáme pod grilom dochrumkava.
Šťava:
1. Výpek z pečenej kačky zlejeme do panvice, vyrestujeme ho na tuk a znížime príkon tepla. Zaprášime múkou a orestujeme ju do tmavozlatej farby.
2. Následne múku zalejeme vývarom, rozšľaháme metličkou a necháme prevariť približne 15 minút. Potom šťavu precedíme a dochutíme soľou.
2. Následne múku zalejeme vývarom, rozšľaháme metličkou a necháme prevariť približne 15 minút. Potom šťavu precedíme a dochutíme soľou.
Repa:
1. Varenú repu prekrájame na väčšie kusy. V hrnci zvaríme cukor spoločne s octom, soľou a horčicovým semienkom – nálev musí mať silnú chuť.
2. Teplým nálevom zalejeme nakrájanú repu a necháme ju vychladnúť.
2. Teplým nálevom zalejeme nakrájanú repu a necháme ju vychladnúť.
Knedličky s vajcami:
1. Plátky knedličiek opečieme na tuku s maslom dozlatista a potom ich prekrájame na 6 dielov.
2. Vložíme ich späť do panvice, prehrejeme, zalejeme rozšľahanými osolenými vajcami a miešame, pokým sa nezrazia – vajcia nesmú byť vysušené. Ihneď servírujeme.
2. Vložíme ich späť do panvice, prehrejeme, zalejeme rozšľahanými osolenými vajcami a miešame, pokým sa nezrazia – vajcia nesmú byť vysušené. Ihneď servírujeme.
Podávanie:
Na nahriaty tanier k ľavej strane naaranžujeme ochutenú červenú repu, knedličky s vajcami a nakrájanou pažítkou. K pravej strane servírujeme časť kačacieho stehna a rezy z kačacích pŕs, ktoré na záver podlejeme šťavou.