"Motýľ" na grile
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1
kurča (hmotnosť asi 1,5 kg)2
strúčiky cesnaku1
čerstvá chilli paprička1
čajová lyžička kajenského korenia1
čajová lyžička čierneho korenia4
polievkové lyžice olivového oleja1
citrónvetvička čerstvej šalvie
soľ
Postup prípravy
Príprava marinády:
Cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno, chilli papričku nakrájame na tenké prúžky. Oba druhy korenia premiešame s olejom, pridáme cesnak a chilli papričku a všetko ochutíme citrónovou šťavou.
Príprava mäsa:
1. Umyté a osušené kurča nakrojíme na oboch stranách pozdĺž chrbtice, ktorú vyrežeme.
2. Polovičky kurčaťa roztiahneme od seba a položíme na pracovnú dosku kožou nahor.
3. Silným stlačením ruky zlomíme prsnú kosť.
4. Opatrne oddelíme kožu od mäsa, aby sa neporušila, a vložíme pod ňu lístky šalvie. Kurča po celom povrchu zľah ka osolíme.
5. Mäso vložíme do pekáča a potrieme z oboch strán marinádou.
6. Zabalíme ho do fólie alebo vákuovacieho vrecka a uložíme cez noc do chladničky.
7. Kurča položíme na rošt stredne rozohriateho grilu kožou nahor, zakryjeme poklopom a pečieme asi 30 minút. Na začiatku ho môžeme zaťažiť väčším hrncom alebo panvicou, aby dobre priľnulo k roštu, až potom pridáme poklop.
8. Po polhodine mäso obrátime a grilujeme ešte 10 minút.
2. Polovičky kurčaťa roztiahneme od seba a položíme na pracovnú dosku kožou nahor.
3. Silným stlačením ruky zlomíme prsnú kosť.
4. Opatrne oddelíme kožu od mäsa, aby sa neporušila, a vložíme pod ňu lístky šalvie. Kurča po celom povrchu zľah ka osolíme.
5. Mäso vložíme do pekáča a potrieme z oboch strán marinádou.
6. Zabalíme ho do fólie alebo vákuovacieho vrecka a uložíme cez noc do chladničky.
7. Kurča položíme na rošt stredne rozohriateho grilu kožou nahor, zakryjeme poklopom a pečieme asi 30 minút. Na začiatku ho môžeme zaťažiť väčším hrncom alebo panvicou, aby dobre priľnulo k roštu, až potom pridáme poklop.
8. Po polhodine mäso obrátime a grilujeme ešte 10 minút.