Morka s plnkou
Čo budete potrebovať?
MnožstvoIngrediencie
1
chladená morka (5-6 kg)150g
masla50g
soli450g
kvalitných cerstvých klobások25g
masla20ml
olivového oleja200g
bielej cibule100g
stopkového zeleru125g
para orechov175g
bieleho hriankového chleba225g
jablk10g
cerstvých šalviových lístkov1
chemicky neošetrený citrón (na kôru)1
žltokcca 10 plátkov pancetty
sol, biele korenie
Postup prípravy
Príprava plnky:
1. V panvici rozohrejeme maslo a olivový olej.
2. Cibulu, stonkový zeler a para orechy nasekáme nadrobno.
3. Opecieme ich na panvici dozlatista a necháme vychladnút.
4. Do misky vytlacíme fáš z klobások, pridáme olúpané a nasekané jablká, nakrájaný hriankový chlieb (bez kôrky), orestovanú zeleninu a orechy, nasekané šalviové lístky, citrónovú kôru a žltok.
5. Dôkladne premiešame a podla potreby dochutíme solou a bielym korením.
6. Polovicu zmesi použijeme ako plnku do morky, z druhej vytvarujeme 20 valcekov.
7. Zabalíme ich do priecne rozpolených plátkov pancetty, vložíme do pekáca a prikryjeme alobalom.
8. Pecieme 15 minút v rúre predhriatej na 190 °C, potom odoberieme alobal a pecieme neodkryté dalších 15 minút.
2. Cibulu, stonkový zeler a para orechy nasekáme nadrobno.
3. Opecieme ich na panvici dozlatista a necháme vychladnút.
4. Do misky vytlacíme fáš z klobások, pridáme olúpané a nasekané jablká, nakrájaný hriankový chlieb (bez kôrky), orestovanú zeleninu a orechy, nasekané šalviové lístky, citrónovú kôru a žltok.
5. Dôkladne premiešame a podla potreby dochutíme solou a bielym korením.
6. Polovicu zmesi použijeme ako plnku do morky, z druhej vytvarujeme 20 valcekov.
7. Zabalíme ich do priecne rozpolených plátkov pancetty, vložíme do pekáca a prikryjeme alobalom.
8. Pecieme 15 minút v rúre predhriatej na 190 °C, potom odoberieme alobal a pecieme neodkryté dalších 15 minút.
Príprava morky:
1. Hodinu pred prípravou vyberieme morku z chladnicky, umyjeme ju a osušíme.
2. Potom ju dôkladne osolíme na povrchu i vnútri a naplníme pripravenou plnkou.
3. Stehná zviažeme povrázkom a otvor pri krku zošijeme alebo stiahneme antikorovou ihlou.
4. Povrch dôkladne potrieme maslom.
5. Pecieme prsiami nahor pri 170 °C približne 4 – 5 hodín a podla potreby podlievame.
6. Pred koncom teplotu zvýšime, aby sa koža opiekla a bola chrumkavá.
2. Potom ju dôkladne osolíme na povrchu i vnútri a naplníme pripravenou plnkou.
3. Stehná zviažeme povrázkom a otvor pri krku zošijeme alebo stiahneme antikorovou ihlou.
4. Povrch dôkladne potrieme maslom.
5. Pecieme prsiami nahor pri 170 °C približne 4 – 5 hodín a podla potreby podlievame.
6. Pred koncom teplotu zvýšime, aby sa koža opiekla a bola chrumkavá.
Podávanie:
Morku krájame ostrým nožom na plátky a podávame so zemiakovou kašou, dusenou zeleninou a valcekmi upecenými v pancette.